Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков направи горещ коментар за юмрука на Румен Радев и кюлчетата в спалнята на Бойко Борисов Борисов. Това стана в интервю за TV1. 

И въпреки, че Герджиков коментира всички наболели теми от политическия и обществен живот у нас, то лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов намери за какво да се заяви.

Недоволството си Трифонов, който открито заяви, че ще подкрепи Радев за втори мандат за "Дондуков" 2", изля чрез пост в личния си фейсбук - единственото място, чрез което той "общува" с българския народ.

Ето какво написа лидерът на ИТН:

Гледах едно интервю на Миролюба Бенатова с кандидата за президент на България проф. Анастас Герджиков. Ако не сте го гледали, препоръчвам ви да го изгледате. Има го в интернет. Миролюба Бенатова зададе всички важни въпроси, които трябва да се зададат на кандидата на ГЕРБ за президент. 

И които, сигурен съм, бихте искали да му зададате и вие. 

Миролюба попита професора за полицейското насилие над протестиращите и за неговото отношение към протестите от миналата година. Преди това тя му пусна видео с насилието над журналиста Димитър Кенаров и с разказа на бития студент Евгени Марчев. Миролюба го попита и за кюлчетата и пачките в чекмеждето от спалнята на Бойко Борисов. Пусна му и снимки на това прословуто чекмедже. Снимки, чиято автентичност беше доказана от две експертизи. Попита го и за средния пръст, който размаха преподавателят в СУ Стойчо Стойчев на протестиращите. Пусна му и снимка с въпросния среден пръст. 

Въобще, Миролюба се беше постарала да улесни отговорите на професора, като му покаже пред очите единствените възможни отговори. 
Но проф. Герджиков се оказа, че не вижда това, което всички виждаме. И предпочете да даде унизителни отговори. 

Човекът каза, че се съмнявал в автентичността на снимките от спалнята на Борисов, защото “никой нормален човек не си държи парите по този начин”. 

Човекът каза, че не му станало ясно кои са правите на протестите, щото имало и контрапротести. 

Не взел отношение за полицейското насилие, защото като ректор не можел да вземе такова отношение. 

Човекът каза още, че не е наложил дисциплинарно наказание на Стойчо Стойчев, защото не искал да прави уволнения заради политически възгледи. Не знаех, че средният пръст е политически възглед. 

Въобще, струва ми се, че на поставените въпроси фолк певицата Луна би дала по-обективни отговори от професора.

Добре е да изгледате това интервю, поради две причини. Първата причина - това интервю е доказателство, че неудобните въпроси, зададени неудобно, не могат да намерят място в големите телевизиии. Скъпи журналисти, ако искате да задавате такива въпроси - ходете си ги задавайте в малките телевизии. В кабеларките. В интернет. В големите телевизии може само удобни въпроси. 

Има и втора причина да изгледате интервюто. Това, че има недостойни хора, които са се кандидатирали за президент, не е голяма драма. Винаги е било така. Не е по-различно и днес. Сред кандидатите за президент има много недостойни хора. Например, онзи, дето не беше чел проекта за конституция на ГЕРБ, пък го подписа. Или пък онзи, който щеше да се дави с релса в Бургаския залив. Въобще - много са. Но те, така или иначе, няма да бъдат избрани за президент. 

Друг е важният въпрос, който следва от това интервю? А той е следният: Възможно ли е години наред начело на най-големия и престижен университет в България да е бил човек без чест и достойнство?