Първият председателски съвет на 47-ото НС тече днес. Тази седмица депутатите трябва да изберат комисията, в която да започне изработването на новия Правилник за работа. На съвет, свикан от председателя на парламента Никола Минчев, ще се обсъждат редица въпроси, включително искането на ГЕРБ в Народното събрание да се влиза със зелен сертификат. 

От "Възраждане" са твърдо против в НС да се влиза със зелен сертификат. Това стана ясно от думите на лидера на формацията Костадин Костадинов на влизане в парламента преди първото заседание на председателския съвет, където темата ще се обсъжда.

Констадинов определи това като дискриминация и сегрегация и то не само за сградата на НС, но и за всички. По думите му това е дори и скрита форма на държавен преврат. И изтъкна, че утре може да се измисли нещо друго , така че в НС да се допускат само депутати от мнозинството.

На свой ред на влизане шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова поясни,че не знае каква е визията на новия председател на НС - дали зелени сертификати или тестове, който да се правят на входа. От тяхната група всички са ваксинирани и не е проблем всяка сутрин да си показват сертификата.

По думите й е редно всички да спазват правилата, в това число и депутатите. Атанасова не коментира й планираните съкращения на администрацията от новото правителство, срещу което синдикатите вече скочиха. По думите й към момента това са само намерения. Напомни, че шефът на НС е този, който може да насрочи заседание на парламента в 7 дни срок, след като те вече са поискали такова за казуса с "Труд". Тя обаче очаква това да бъде точка първа в утрешното заседание на НС.