Започна тържественото заседание, с което се дава старт на работата на 47-ото Народно събрание. То се провежда в историческата сграда на парламента. Заседанието бе открито от най-възрастния депутат - д-р Силви Стефанов от "Има такъв народ". 
 


Народните представители сега трябва да положат клетва, а се очаква всички избрани председатели на парламентарните групи да направят изявления. Ключов и знаков момент за облика на новия парламент ще бъде изборът на председател.

В 47-ия парламент присъстват седем политически формации.

"Продължаваме промяната" ще разполага с 67 мандата, след тях са ГЕРБ-СДС с 59 народни представители. Третата по численост група е ДПС с 34 депутати. "БСП за България" ще има 26 депутати, ИТН - 25, а ДБ - 16 народни представители. Най-малобройна ще бъде групата на "Възраждане" с 13 депутати.

На заседанието присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Стефан Янев и членовете на служебното правителство.

Поканени са представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания.

Малко преди старта лидерът на Продължаваме промяната Кирил Петков обяви и кой е предложението на партията му за председател на НС.


"Надяваме се да имаме парламент и правителство да имаме за 4 години. "Ние ще предложим Никола Минчев. Това е човек, който е юрист, който се ползва с голямо доверие. Надяваме се нашите коалиционни партньори да го одобрят", каза Петков.

Никола Минчев е водач на листата на „Продължаваме Промяната“ за град Перник. Той е, семеен, с две деца. Завършил е 91 Немската езикова гимназия и Софийския университет. По образование е юрист.

"В сградата присъстват 228 народни представители. Има необходимият кворум", обяви Силви Стефанов и удари звънеца.

 

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!