Валери Найденов, политически коментатор, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” коментира следните теми:

Политическата конфигурация след изборите. Как ще се състави правителство?

„Какво се случва след изборите, ще каже ли Борисов на Слави, както каза Путин на Байдън „Бъдете здрав“? Знаеш, че той му отправи предложение да си направи кабинет, Слави мълчи доста умърлушен, не се обажда вече седми ден?“, попита Беновска.

Валери Найденов отговори, че не може да разбере защо всички очакват от ИТН да прави кабинет. Засега те са само в законодателния орган. Те самите не са давали заявка да управляват държавата. Това, което разумно може да се очаква от тях, е да прокарат каузите, които са защитавали, доколкото могат.

„Аз питам, не защото някой казва нещо, а защото Борисов се обърна с предложение към Слави да го подкрепи!“, отбеляза Беновска. Найденов отговори, че възприема малко шеговито изказването на Борисов, възприема го като майтап.

„Това, което предложи Борисов, съдържа шеговити хипотези и смятам, че трябва да се схваща точно така, като закачка! Много от тази градска десница, която напоследък се твърди, че е левица, като че ли не схващат хумора. Аз мисля, че те са интелигентни хора, схващат го, но се държат все едно е на сериозно!“, категоричен бе той.

„Приемам твоята теза и като тръгнахме по линията на шегите Борисов каза „и без петел ще съмне“, визирайки може би себе си!“, продължи Беновска. Валери Найденов отговори: „Сигурно визира целия кокошарник, защото всички кудкудякат!“. Той продължи, че в медийните коментари има теми табута, които не се коментират.

Според него, когато говорим за успеха на Слави, никой не говори за конкретните причини, а те се крият в проведения референдум. Найденов заяви, че с учудване слуша коментарите, че ИТН не предлага нищо конкретно. Това не е така, в тяхната програма има предложения, които преди това са били част от референдума, организиран от Слави Трифонов и получил доста сериозна подкрепа. Има и други конкретни неща.

„Ти беше един от активните участници в този референдум, не само интелектуално, но и дейно!“, припомни Беновска. Валери Найденов отговори, че екипът на Слави Трифонов сам си е организирал референдума, а самият той е бил само коментатор. „Аз бях първият, който още през 1990 г. написа огромна статия в подкрепа на мажоритарния вот и оттогава продължавам да пиша тези неща!“, категоричен бе Найденов.

„Но имаше и коментари – ха сега да видим дали Слави Трифонов ще си изпълни исканията от референдума, ти как мислиш?“, попита Беновска. Валери Найденов отговори, че в момента ИТН няма мнозинство, за да ги изпълни, но вероятно ще води разговори с другите партии и ако успее да ги придвижи напред, това може да се счита за успех. Той добави: „А ако не – нека да дадем и на него възможност да ни разочарова!“.

„Няма ли нужда държавата от едно по-осмислено отношение, нека да престанат политиците да ни разочароват. Аз от 10 години питам „Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България?“ и не получавам смислен отговор. Нека Слави Трифонов да докаже, че може да управлява България!“, призова Беновска. Валери Найденов отговори, че основанието може да бъде само едно – волята на народа.

Валери Найденов заяви категорично, че сегашната избирателна система е предизвикала политическата криза. В миналото също е било така. В сегашната ситуация не е възможно да се направи управленска коалиция без тя да е неморална и да обижда избирателите.

Подобна е ситуацията и в страните, където има подобна избирателна система. Например Белгия вече почти 2 години е без правителство. В Гърция пък добавят 50 мандата към първия, за да може да направи правителство. Според Найденов в това няма нищо лошо. Сегашната избирателна система ражда неморални коалиции.

„Неморално ли е предложението на Мустафа Карадайъ, който вчера каза, че няма да подкрепят ГЕРБ и БСП и биха си дали гласовете в подкрепа на правителство на новите парламентарни партии, без да участват в него? Неморална ли е тази коалиция?“, попита водещата Илиана Беновска. валери Найденов отговори, че би била неморална, защото например в програмите на ИТН и ДБ има напълно противоположни неща.

 „А неморално ли беше предложението на Борисов, който се обърна, както каза ти шеговито, към Трифонов и му каза, че е готов да му даде 10 гласа?“, продължи Беновска.

Найденов отговори, че точно това предложение показва колко лоша е сегашната ни избирателна система и още веднъж подчерта, че за него предложението на Борисов е шеговито.

Главната му цел е да покаже, че все пак победителят е ГЕРБ, а победител е ГЕРБ, защото в сегашната политическа и икономическа система управлява най-добре. Той добави, че говорим за смяна на системата, а единственият, който предлага такова нещо, е Слави Трифонов.

Валери Найденов заяви, че за него оптималният вариант е Слави Трифонов да направи предложение към ГЕРБ за кратковременна коалиция, която веднага да приеме мажоритарния вот.

След това парламентът се разпуска и се правят избори при новата система. Така Слави ще покаже, че се бори за своята кауза. Найденов обясни, че по принцип избирателите бързо се разочароват, но ако Слави Трифонов покаже, че защитава това, което е прокламирал, тогава може и да увеличи резултата си.

 „Смяташ ли, че Слави Трифонов ще има силата да го направи?“, попита Беновска. Валери Найденов заяви, че огромната част от хората искат мажоритарна избирателна система. Водещата попита дали има достатъчно подготвени хора, които да влязат в парламента при избори с мажоритарен вот. Събеседникът ѝ отговори, че след като 70%-80% от българите са на това мнение, тогава няма изобщо какво да се спори.

Някои политолози повтарят, че демокрацията е правила, да слушаме какво ни казва Брюксел, но всъщност в демокрацията има само два начина да се встъпи – едното се нарича референдум, другото е пряко избиране на представители или мажоритарен вот. В момента ние гласуваме за партии, това са компании, които се занимават с бизнес, с власт!“, категоричен бе Найденов.
Ролята на журналистите.

Водещата покани своя събеседник следващата събота да ѝ гостува на живо в студиото. Той се съгласи. „Ти защо не си в политиката?“, попита Беновска. Найденов отговори, че журналистът също така е и политик. Макс Вебе съвсем ясно обяснява това в книгата си „Политиката като призвание“. Не можеш да кажеш накъде се движи една река, ако си вътре в нея.

„Тоест ние сме навигаторите на плуващите?“, попита Беновска. Найденов отговори, че журналистите са коментаторите. Според него обаче трагичното е, че много от медиите в момента са купени. „Или сами са се прегърбили!“, отбеляза Беновска.

Събеседникът ѝ отговори: „Не бих казал така. Аз мога да говоря за вестниците, те трябва да се издържат. В миналото хората плащаха на вестниците да работят за тях, сега спряха да им плащат и естествено който плаща музиката, той поръчва какво ще се свири!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 10-ти април 2021 г.