Ние сме длъжни да подходим към кризите, които не могат да бъдат отлагани. Това заяви говорителят на служебния кабинет Антон Кутев в ефира на bTV.

"Ние сме средата на август. Газ има до края на септември. Няма нито едно предприятие, което може да си направи сметката при това положение. Това, че ще заработи газовата връзка на 1 октомври, тя трябваше да заработи още през август. Знае се за войната от февруари“, коментира Кутев.

По повод критиките на бившия премиер, че служебното правителство ще саботира гръцката връзка, той заяви: „Кирил Петков, ако влагаше толкова енергия в решаването на своите проблеми, щеше да е по-прав“.

„В момента нито една молекула газ не е минала през газовата връзка. Тя е построена, но все още не е узаконена“, поясни Кутев и допълни, че 7-те танкери, за кои Петков е говорил, всъщност са се оказали 3.

"Ние изпратихме заявление за удължаване на договора. Това да няма газ е огромен проблем. Създадохме Щаба, за да решаваме проблемите един по един. Приоритет е интерконекторът с Гърция да заработи. Надявам се много бързо да има документи", посочи говорителят на служебния кабинет.

По думите му са поискали данни от работодателите у нас, които работят на газ, за да се търсят начини за покриването им. Стремим се всичко, което има до момента да бъде потвърдено. Обявяваме търг до края на годината, за да търсим най-добрата цена. Не сме се отказали от танкерите с втечнен газ. Оказа се, че в Булгаргаз има огромна финансова дупка. Ще се използват всички механизми, категоричен бе той.

Той заяви още, че в рамките на този бюджет ще се опитат да направят всичко възможно, за да подпомогнат най-уязвимите групи.

Не усещаме и не очакваме подкрепа, категоричен е Кутев и допълни, че те няма да влязат в политическата битка. Ние ще подготвим изборите. Нямаме политическа партия и ще се стремим да сме максимално безцветни, каза Кутев.

Всички тези формации излизат от имиджа на президента, не знам след това дали успяват да развият този имидж. Не ни трябва повече деление, повече политизиране. Трябва професионално да изведем България от кризата.

Кутев коментира, че се надява да бъде сформирано правителство, а да не се достигне отново до служебно такова.

Той коментира и процесите в БСП. Каза, че не се занимава с проблемите на БСП и Корнелия Нинова. Той не иска да влиза в конфликт с Нинова, защото можело да стане грозен разговор. 

"Мисля, че компромисите трябва да бъдат по-малко, ако искаме да запазим лицето на партията. Социалистите са в най-неизгодно положение. Пожелавам на моите съпартиици поне да запазят резултатите от предходните избори".

Според Кутев бившият вътрешен министър Бойко Рашков си е поизпуснал нервите затова, че вече слоганът не е "Мутри вън".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук