ГЕРБ дадоха пресконференция броени часове преди в парламента да започнат консултациите за реализиране на първия мандат за кабинет, ръководен от проф. Николай Габровски. 

Съществуването на нова коалиция обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Тя се състои от всички партии без ГЕРБ, ДПС и ДБ.

„Аз ги наблюдавам. Днес следобед видях новата коалиция "Лукойл". Днес коалицията "Лукойл" не подкрепиха да връщаме 1 лев на българските потребители от обикновената нафта и бензинът- А-95. За пореден се откроиха от една страна евроатлантическите партии в България, а от друга - партиите на Лукойл, които подкрепят агресията на Путин в Украйна", каза Борисов.

По думите на лидера на ГЕРБ, че не всичко е загубено и ще има битка в пленарна зала. "Милиарди са изтекли от вашите джобове", каза той.

След него думата взе и Делян Добрев, който обясни, че Промяната са "се напечелили", но не правят нищо за гражданите.

"Миналата година "Лукойл" е работил с 50% руски петрол и 50% друг. Тезата, че не можем без руски петрол, издъхва. Тази година работят с него, защото е с 1 лв. на литър по-евтин. Но той не отива при българските потребители, а в швейцарски сметки", обясни Добрев. 

"Ако приемем, че печалбата е 2,1 млрд. лв. на година - защо сега не ги дадат, а от догодина. Те тази година са се напечелили. 700 млн. лв. могат да дадат, който е 33% за облагане на сръхпечалбата", попита Борисов. 

"Проф. Габровски има всички правомощия да си прави срещи и разговори. Ние сме обещали, че с първия мандат ще има експертно правителство. Всички решения си ги взима той, ние му помагаме с писма и други неща. Той е упълномощен да направи всичко, за да има редовно правителство", заяви Борисов по темата за кандидатурата на Николай Габровски за премиер.

Той отрече по време на посещението си в Истанбул миналата седмица да е имал среща с турския президент. "Бях там на вечерня, да бият камбаните на Св. Стефан с вселенския патриарх и Йерусалимската църква. За да дадат дарение за нашия храм в Южния парк. Дето се казва слагаха ме на трон, аз не исках да седна. От там на колата и може да се провери кога сме минали границата. Ако се бях срещнал с Ердоган, за мен това щеше да бъде чест и щях да го оповестя. Мигрантската криза без тях не може да се овладее", добави той.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук