Най-важно е да действа в интересите на България. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ Стою Стоев от "Продължаваме промяната" по повод осигуряването на необходимите количества природен газ за България.

Имаме действащ договор с "Газпром". Той беше спрян едностранно от руската страна. България и до момента заявява всеки ден количествата, които иска да потребява, но от това няма резултати.

Направихме заявки за втечнен газ, потреблението беше задоволявано през изминалите месеци и бяха договорни седем танкера с втечнен газ, за да се задоволи потреблението за зимните месеци.

Имаме и доставки от азерски газ, но пълното количество на ниската цена ще се получава, когато заработи интерконекторът с Гърция. Затова е много важно този конектор да заработи възможно най-бързо, заяви Стоев.

Дори и служебното правителство да успее да договори газ от "Газпром", трябва да си зададем въпроса предвидим партньор ли е "Газпром". Цяла Европа се готви за тежка зима, защото руската страна прави каквото си пожелае, въпреки че договорите не са нарушени.

Този газ няма да е по-евтин от този, който потребяваме в момента, а и ако решат, от "Газпром" могат да спрат доставките през зимата, посочи той.

Имаме договорени различни източници на газ, които да задоволят потреблението на страната ни през зимата. Така че е изключително важно да се направят необходимите стъпки, за да станат доставките факт, добави Стою Стоев.

Тази газова криза ще я преодолеем. За нас друга важна политика антикорупционната политика, подчерта той.

Стоев съобщи, че в "Продължаваме промяната" все още не са решили дали ще приемат поканата на "Демократична България" за явяване на изборите в коалиция.

Анализите все още не са направени. Борим се за едно и също – за антикорупционно управление. Трябва да се види дали, ако се явим заедно на избори, ще имаме по-голям резултат, заяви той.

Преследваме целта да сме първа политическа сила с възможно най-много мандати. Мисля, че това е много реалистична цел. Ще си партнираме и в следващия парламент с колегите от "Демократична България" и БСП и се надявам да имаме поне 121 депутати, каза още Стою Стоев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук