Гален Монев от ПП „Български възход: „Светът се нуждае от повече дипломация, а не от снаряди. България се нуждае от възход, а не от безвремие”.

  • Войната до последния украинец или руснак, може да доведе до война до последния човек въобще.
  • Гален Монев е кандидат депутат, водач на листата на ПП „Български възход“ в Софийска област. Той е на 36 години, магистър по история и бакалавър по археология, докторант по история на Русия от СУ „Климент Охридски“

- Най-обсъжданата тема от последните дни е войната в Украйна, а вие сте докторант по история на Русия в СУ „Св. Климент Охридски”. Как гледате на всичко, което се случва там в момента и като цяло в постсъветското пространство?

-За жалост смятам, че последните събития означават само едно - още по-голяма ескалация на конфликта и възможност за разгръщане на пълномащабна война, в която постепенно можем да бъдем въвлечени всички. В руската история обявяването на мобилизация винаги е водело до това. Точно така е започнала Първата световна война - с обявяването на мобилизация в Русия.

- Има ли изход от ситуацията или това е тунел без изход?

- Изходът, както каза наскоро пред БНТ нашият лидер Стефан Янев, е само един - дипломация, преговори, замразяване на конфликта. В противен случай последствията могат да бъдат страшни и непредсказуеми. Едната от воюващите страни има 6000 ядрени бойни заряди. Нуждаем се от повече дипломация, а не от снаряди. Войната “до последния украинец” или “последния руснак”, може в крайна сметка да доведе до “война до последния човек… въобще”.

Още през февруари Стефан Янев предупреди какво ще последва по отношение на икономическата цена, която ще платим всички - това вече се случва, той се оказа прав на сто процента. Тъкмо поведението му тогава ме накара да взема решение, че ако този човек създаде политически проект, аз ще гласувам за него. В тежки моменти се нуждаем от хора с държавническо мислене и поведение, способни да провеждат балансирана и отговорна външна политика, защитаваща българския национален интерес. Нашият национален интерес е в Украйна възможно най-скоро да има преговори и мир, а не война.

- Обратно в България и по-конкретно в София-област, където водите листата на КП “Български възход”. Какво притеснява хората най-много?

- Безусловно най-голямото им притеснение е ръстът на цените, високата инфлация. Вълнува ги въпросът как ще изкарат зимата. За 33 години българинът преживя прекалено много кризи и вече е развил безпогрешен усет, когато нещата отново започнат да отиват на зле.

Хората търсят решения на ежедневните си проблеми. В моята област те са свързани с липсата на каквито и да е публични услуги в някои села и дори градове, с невъзможността децата им да получат качествено образование в населените места, в които са родени и живеят. Искат друг избор, освен този да се преместят в София. Вълнува ги състоянието на здравеопазването, занемарената инфраструктура и разбитите пътища. Проблемите са много и са трупани с години.

- Какви са идеите на “Български възход” за справяне с тази перманентна криза? Реалистично ли е да говорим за възход в тези тежки времена?

- Възход означава да вървиш нагоре. Може да бъде с малки стъпки, но нагоре. Да надграждаш, а не да рушиш. Не може всеки нов властник да се оправдава с предишния - този филм го гледаме вече 33 години.

За нас основен приоритет е битката с демографската криза, защото ние сме най-бързо изчезващата нация в света. Мой личен приоритет е развитие на потенциала за туризъм в региона, който е огромен, но слабо познат. Това може да помогне на много хора да останат в региона, да повишат своите доходи, да подпомогне цялостното развитие на много от населените места, в които има малко познати, но уникални кътчета, пълни с история.

На второ място предлагаме въвеждането на по-справедлива данъчна система, която да облекчи мнозинството от българските гражданите - един фундаментален проблем на сегашната система, по която функционира нашата държава. Несправедливостта е вкоренена в самото законодателство и ние ще променим това.

На трето, но не на последно място - борба за запазването на българската национална държава и защита на традиционните ни ценности. Нуждаем се от нов общ национален дух и от ново единение. Изправени сме пред тежки изпитания и ако ние като българи сами не си помогнем, няма никой друг да ни помогне. Цялата ни история ни учи на това: когато сме единни успяваме, а разделението води до упадък. Ние сме най-старата европейска държава, съхранила името си повече от 1300 години. Нашите земи са люлката на европейската цивилизация. Време е да престанем да се държим като периферия и да вземем съдбата си в собствените си ръце.