Докарали сме се до ситуация, в която правителството не означава непременно добър резултат от изборите. Видяхме предходно управление, създадено под натиска на общественото очакване.

Въпросът е не дали ще има правителство, а дали ще има опит за обединяване поне на три неща - обща оценка за реалността и кризите, позицията за войната в Украйна и обединение за обща визия за бъдещето.

Тогава можем да видим правителство, но е малко вероятно. Всичко друго би било компромис, шантажи и извиване на ръце. Такова правителство би било безсмислено.

Това коментира за "Твоят ден" политологът Христо Панчугов.

По думите му коалиция между ГЕРБ и ДПС едва ли е възможно заради настроенията срещу тях в обществото. "Нужно е да се направи реформа на администрацията, така че да не бъде политически обвързана.

Поредицата от кризи се дължат на това, че без политическа воля и указание, администрацията е свикнала да не прави нищо. Всички кризи са изненада, защото не си вършат работата навреме", каза той. 

От своя страна журналистът Асен Генов смята, че контактната група за преговори е като стоматологичен лакмус, който да провери дали болните зъби достатъчно добре контактуват помежду си.

"Изборите разделиха нещата на две групи - пропутински партии и партиите, които на дела или думи се заявяват като евроатлантически.

Сред тях попада и ДПС. Борисов прояви политическа бързина и предложи евроатлантическо правителство", отбеляза той. 

Според него ако ПП искат да се върнат в играта и да спрат атаката на Борисов, трябва също да предложат силни точки.

"Предстои да се подпише договор за F16, да се реши за военна помощ за Украйна. Могат да предложат тези неща. А защо не и въпросът за импийчмънт на президента. Ако ГЕРБ подкрепят тези стъпки, ще се види дали може да има евроатлантическо управление", посочи Генов. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук