Политологът Павлин Николов разтърси мрежата с признание, свързано с парламентарните избори, които ще се проведат тази неделя. Той бе категоричен, че ще пропътува 800 километра до изборната секция. Пътуването му ще е от София до Бургас и обратно.

Ето какво написа политологът Николов в личния си фейсбук профил (публикуваме думите му без редакторска намеса):

Този уикенд ще пропътувам приблизително 800 км само за да упражня правото си на глас. Точно така, ще прекарам около 12 часа в път, за да отида до родният Бургас и да се върна обратно в София на работното си място. Ще платя от личните си средства има няма 80-90 лв. Правилно сте разбрали, няма да ми плащат за гласа, аз ще изразходя от семейният бюджет.

Веднага бихте ми задали въпроса, защо не гласувам в София? Отговорът е прост – нямам адресна регистрация. Макар и да живея почти 15 години в столицата, нито един от наемодателите не даде своето съгласие, за да се сдобия с ценната хартийка. Оказва се, че да гласуваш зад граница е далеч по-лесно. Дали да не пътувам до Сърбия или до Гърция, сигурно ще има по-близка избирателна секция в една от двете съседни страни.

Не, няма смисъл! По-добре да съчетая полезното с приятното, защото няма по-хубаво от малко прекарано време в родния град. Сигурен съм, че не малко хора са изпаднали в същата ситуация, в която се намирам и аз. Сигурен съм и че аз съм от малкото, които предприемат подобно пътуване при наличието на подобна възможност. Само и само, за да упражня правото си на вот.

Защо пиша този текст ще се запитате? Какво целя с него?

Мотивацията, която ме подтикна към многословието е опит да задам два въпроса, и да се опитам да отговоря на тях.

ЗАЩО Е ВАЖНО ДА СЕ РАЗХОДИТЕ ДО УРНИТЕ В НЕДЕЛЯ?

ЗАЩО Е ТОЛКОВА ТРУДНО ДА ГЛАСУВАШ В СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА?

Въпрос номер 1: Защо е важно да се разходите до урните в неделя?

Отговор: Противно на общото схващане „мен политиката не ме вълнува“, „не се интересувам от тези или от онези“, „те само крадат“ и т.н. Вие може и да не се интересувате от политика, но ПОЛИТИКАТА се интересува от вас, тя е тази която задава вашият дневния ред, определя посоката на развитие или деградация. С отказа от гласуване Вие реално спомагате и тласкате точно към упадък, корупция, безнаказаност и несправедливост. Ще се опитам да го обясня още по-простичко. Колкото по-ниска е избирателната активност толкова „цената“ на едно депутатско място пада, което води след себе си до промъкването на токсични, крайни, лобистки и браншови партии. Високата избирателна активност от своя страна на първо място и НАЙ-ВАЖНО намалява ефекта от ККК (Купения, Контролирания и Корпоративния вот), и то до такава степен, че той се превръща в незначителен за крайния резултат. Високата избирателна активност повишава цената на всяка депутатско място – или иначе казано ще са нужни много повече гласове, за да може един депутат да седне зад банката в Народното събрание. Високата избирателна активност води след себе си и много други позитиви. Консолидиран кабинет, висока представителност и критична маса са само няколко от най-силните плюсове.

Въпрос 2: Защо е толкова трудно да гласуваш в собствената си държава?

Отговор: Зад привидно „глупавият въпрос“ има простичък отговор. Той се състои в една единствена дума – ИНТЕРЕС. В тази игра наречена политика най-силната валута не са нито доларите нито еврата. Най-ценната разменна монета е интереса, който върви ръка за ръка с информацията. Паричното измерение е в следствие на интереса. Мога само да спекулирам, каква част от избирателите в неделя ще се намират в ситуацията, в която ще се намирам и аз. Но със сигурност сме в пъти по-малко от онези българи, които живеят зад граница. В едно недалечно бъдеще си представям възможността да гласувам, просто с личната си карта в най-близката избирателна секция. Поне когато вота се отнася до онези, които са от национално значение (Народно събрание, Президент и др.). Докато настъпи този момент, ще се наслаждавам на природата ни пресичайки почти цяла България пътувайки към брега на Черно море.

ВМЕСТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

Излезте в неделя, времето ще е приятно. Разходете се до най-близката за вас избирателна секция. По всяка вероятност, това ще е местното училище. Ще срещнете съседи, ще се сблъскате с някои стари съученици, приятели дори роднини. Може да се натъкнете на старата любов, на истинската или онази специалната. Можете да поспорите относно вашите възгледи, да ги защитите дори. Няма нищо лошо в това да защитавате различни позиции. Отделете 15 минутки от деня си, и се подсетете за мен – „онзи луд“, който ще прекара 12 часа в път, за да направи същото.

Лошо е да оставите шепа хора да избира вместо вас".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук