Имали сме две различия с "БСП за България". Били сме обаче абсолютно коректни партньори и в парламентарната група и в провеждането на цялостната политика. Това каза за БНТ председателят на АБВ Румен Петков.

"Едното ни различие е оценката за някои от действията на бившия министър председател Кирил Петков. Имам предвид безумията с линията София-Скопие. За което обяснявахме, че не бива, че ще станем за смях, че няма да ни е за първи път. Това е началото. Краят са някои от безумията в енергетиката. Изрично казахме, че програмата, която се подготвя от ПП, ДБ и БСП е неприемлива, вредна за България", заяви Румен Петков.

"Важно е да има програма за управление. Амбиция на Стефан Янев е да покаже воля и потенциал. Не трябва всички политически сили предварително да се вкопчват в тази или онази коалиция", допълни Петков.

Като основен акцент за решението да подкрепят "Български възход" на бившия премиер Стефан Янев, Румен Петков посочи "институционализирането": "Като провеждане на политика и като отговорност. Второ - много ясният ангажимент за гарантиране на продоволствената сигурност. Нелепо е министър-председателят да излезе и да каже - другата седмица излизаме и купуваме 1 млн. тона зърно, което автоматично доведе до повишаване на цената на зърното, на брашното, на хляба.“

"Искаме да гласуваме за Кирчо, а да получаваме Наско...". Да си дадем сметка какво избираме. Предварителното заприщване на коалиции може да се окаже неработещо решение, каза още Румен Петков.

Коментира, че не е оптимист за оформянето на стабилно правителство след следващите избори.

„Имаме две стабилни институции в момента - местните органи на самоуправление, другата е президентската институция, държавата не се нуждае от допълнително дестабилизиране“, коментира Петков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук