Общият брой избирателни секции в страната и извън страната е 12 904. Секциите с хартия са 3264. Това обявиха от ЦИК на първия си брифинг на изборния ден.

Към момента за страната за проблеми с гласуването са подадени 10 сигнала. 3 са за нарушение в самите секции, 2 са за ненавременно започване на изборния ден, 2 жалби за подадени за предизборна агитация и социологическо проучване. „По едната вече взехме решение преди малко“, посочи заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

„Машините, с които е преустановено гласуването, са 15 за цялата страна. ЦИК разглежда още два сигнала“, добави Матева.  

Има няколко места в страната и чужбина, където има по две машини. Там, където едната не работи, се гласува с другата.

Вече са приключили изборите в Нова Зеландия, скоро ще приключи и в Австралия. „В Европа започна гласуването навсякъде. Най-същественият проблем беше свързан с неявяване на членове на секционни избирателни комисии“, обясни заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

Той уточни, че от 2-3 места в Турция има сигнали, че се общува на език, различен от българския. Изпратени са предупреждения към съответните комисии.

Във Варна, Пазарджик и на още едно място машините за гласуване са изписали „Дневникът е подправен“, посочи Матева. 

"Ще анализираме тези машини и каква е причината това нещо да се изписва върху екраните, защото първи път получаваме такава информация за такъв надпис, изписан на екрана. Ще бъдат отделени тези машини и ще бъдат анализирани след изборите", уточни Матева. 

 

Следете в БЛИЦ горещите резултати, анализи и коментари от Парламентарни избори'22!

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук