Започват да отварят секциите в Северна Америка и Канада. Приключи гласуването в Нова Зеландия и Австралия, вече пристигнаха първите резултати. Няма проблем с пристигналите протоколи. Това заяви на брифинг заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

Основната причина за отсъствието на много членове на секционни комисии е „доста болни хора, преди всичко предполагам Covid”, обясни той. Освен това някои от назначените от политически партии хора не се явяват на работните си места.

Шок на изборите във Варна! Машина изкара мистериозен надпис ВИДЕО

Въпреки това навсякъде се работи. „Очакваме напрежението да се повиши след няколко часа, когато започнат да приключват изборите в Турция, а после в цяла Средна и Западна Европа. Това е най-критичният период на обработката на изборните резултати“, посочи Томов.

Към 13.30 са постъпили 6 жалби в ЦИК, обясни заместник-председателят на комисията Росица Матева. Постъпили са и 35 броя сигнали, предимно за агитация в социалните мрежи.

Избирателната активност към 11 ч. е 8,89%. За сравнение на 14 ноември е била 8,59%.

„Още на две места взехме решение да бъде преустановено гласуването с машини – 26 РИК за Златица, и в Търговище. Така че общо машините и секциите, в които се преустанови машинното гласуване, и се е преминало към гласуване с хартиени бюлетини, са 23“, обясни Матева.

В Кюстендил, Стара Загора и Пловдив има случаи на разменени машини между съседни секции. Гласуването там ще продължи.

 

Следете в БЛИЦ горещите резултати, анализи и коментари от Парламентарни избори'22!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук