Не е лесно да се прави партия в България, но го правим заради хората. Строителството на партията ни е спряно заради кампанията ни. Дейностите по структуриране и оформяне, ще бъдат тепърва уточнявани.

Това заяви в ефира на bTV лидерът на партия „Български възход“ Стефан Янев.

„Важно е да има морал в политиката, а депутатите да се отчитат, не само един път на четири години при избори, а и пред етичен съвет. Ние от „Български възход“ вярваме, че можем да създадем такъв борд“, каза Янев.

По думите му е много важно да има морал в политиката.

„Това, което виждам в момента са три тенденции. В началото сме на предизборна кампания, която внушава на гражданите, че скоро пак ще има избори и няма да може да се състави правителство. Кой има интерес хората да не излязат да гласуват? Това очертава две тенденции – едната казва - държавата да остане на колене, а другата – добри сме да ловим риба в мътната вода, нека размътим всичко“, каза той.

Янев призова хората да се развива националната държава България в ЕС.

„Който е съгласен от българите, да ме подкрепи на изборите“, заяви политикът.

„Важно е да се стремим да работим и да действаме около традициите, които са ни завещали дедите“, добави бившият премиер.

Трябва да се преговаря с всеки. „Газпром“ не е плашило. Ако говорим за диверсификация на газа, трябва да разчитаме на различни източници. В идеалния вариант това означава 30+ 30 + 30 + 10“, огласи схемата си политикът.

Според него „Газпром“ може да е надежден партньор, ако насреща има адекватен контрагент, който не се влияе от политиката.

„Политизирайки разговора с „Газпром“ вече едва ли ще може да преговаряме с тях“, каза той.

Янев отказа да тълкува неприятелските знаци на „Газпром“. Той запита обаче кой е отговорен за тази ситуация.

„“Газпром“ ли е отговорен или друг? Кой е давал разрешително за тези тръби. Защо не се седна на масата и европейските политици да имат единен подход за газа и Русия“, каза Янев.

По думите му България трябва да е равнопоставен партньор в тази геополитическа игра.

Той се обяви „за“ съдебна реформа, но призна, че има резерви към свикване на ВНС.

„Дебатът е необходим. Сегашната конституция е добра, но има много отворени въпроси в нея“, каза той.

Янев призна, че би разговарял с всички партии в парламента. Те поставят като условие националните интереси.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук