"При желание и отговорност има възможност за съставяне на кабинет. Не случайно отправихме това предложение", това заяви Екатерина Захариева от ГЕРБ по повод предложението на Бойко Борисов, което той оправи във вторник.

"Хората очакват коалиция, очакват хората да се разберат", категорична бе Захариева в сутрешния блок на bTV.

По думите й най-голямата заплаха пред обществото е, че доверието в парламентарната Република все повече и повече ще намалява. "Това е изключително опасно за всяка една от партиите, но и за българските граждани", поясни тя.

"ДПС е с явна европейска и атлантическа ориентация. Чухме тази опорка, но няма как да кажем, че ДПС не са евроатлантическа партия, защото са такава.

С "Възраждане"... не мисля, че и те, и ние имаме за какво да говорим - различни сме. Имат различна от нашата ориентация.

Българските гласоподаватели зачеркнаха Бойко Рашков, но мълчание от вчера на "Продължаваме промяната" (ПП) го приемам позитивно.

Бягане на отговорност е казаното вчера от Атанас Атанасов от "Демократична България" (ДБ).

Това, че сме критични един към друг не означава, че не можем да се обединим за важните за всички българи въпроси", поясни Захариева в отговор на това с кои партии ГЕРБ може да намери общи политики.

Попитана кой е възможният премиер и министрите тя заяви: "Много е рано да се каже. Но абсурдните изисквания и намесата в нашата партия... така не работи демокрацията.

Борисов много пъти каза, че е надскочил егото си и няма да бъде премиер и министър, но да го пенсионират - абсурдно е.

Изборът на премиер и министри ще е на "втори етап". По мое мнение е редно най-голямата партия да излъчи министър-председател, но дори и това условие не бе поставено от лидера на ГЕРБ. Първо е важно да се направят първите контакти и да има ясни приоритети".

"Изобщо не говорим за имена. Да, имената са важни, личностите са важни, но те не трябва да се поставят на първо място. Такава грешка направиха и от ПП и извиваха ръцете на коалиционните си партньори - това го знам. Пример бе Бойко Рашков", отговори Захариева на въпрос възможно ли е тя отново да бъде външен министър.

Тя бе категорична, че ГЕРБ носи своята отговорност и заради това партията е направила това предложение към останалите политически формации.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук