Българският парламент категорично осъди насилието срещу македонските българи в Република Северна Македония, както и омаловажаването на проблема с правата и сигурността на нашите сънародници в РСМ.

София осъди говора на омразата и настоява за изпълняването на Договора за приятелство, който властите в Скопие не спазват. Това се казва в доклад на НС, приет с огромно мнозинство, предаде БГНЕС.

Документът бе приет само ден след като делегация на македонските българи беше приета в Европейската комисия от еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи. Един от поводите за приемането на доклада бе жестокият побой, нанесен срещу македонския българин Християн Пендиков, секретар на Българския клуб в Охрид "Цар Борис III".

Пендиков бе приет за лечение в тежко състояние във ВМА, в момента се възстановява.

Със 184 гласа „за" и 1 „въздържал се" депутатите в 48-то НС приеха документ, с който осъждат остро антибългарската реторика в РСМ.

Документът обединява предложенията на Десислава Атанасова от ГЕРБ, на Андрей Гюров от ПП, на Костадин Костадинов от "Възраждане" и на Елисавета Белобрадова и Стоян Михалев от ДБ.