Ние предлагаме увеличението на минималната заплата да е 940 лева от 1 юли. Сега това е 50% от средната заплата. Това е 42 пъти внасяно предложение от БСП. От 1 януари 2024 г. 50% от средната заплата може да е друга сума. 500 000 българи работят на минималната заплата.

Да се твърди, че повишаването на тяхната заплата е причина за инфлацията, е цинизъм. За инфлацията има съвсем други причини. Сред тях са напечатаните пари, войната и последиците от нея, спекулата на пазара.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова за "Офанзива".

По думите ѝ служебният кабинет се е отказал и от тавана на надценките.

"Два месеца лъгаха българския народ, сега прехвърлят отговорността на парламента. Новият сайт за сравнение на цените е едно нищо, не е мярка срещу спекулата. Таванът на цените от малката потребителска кошница е работещо решение, Словакия, Черна гора и РСМ го въведоха преди дни.

Пазарът не трябва да се саморегулира, това е клише, държавата трябва да предприеме помощ. Кризата промени всичко", заяви тя.

И допълни, че финансовият министър трябва да бъде уволнена заради изказванията си за колапс на финансите. 

Според нея служебният министър на икономиката не знае какво говори.

"Ние сме привърженици на френския вариант - веригите да определят един обем от стоки, които да се продават под определена цена. Служебният кабинет обаче хвърля прах в очите на хората, а не се договарят с веригите.

Подкрепяме диференцирана ставка за ДДС и намаляването му за храните. Българските и европейските субсидии трябва да се изравнят. Субсидиите на зърнопроизводителите трябва да се намалят и да се дадат на производителите на плодове, зеленчуци, мляко и месо", коментира Нинова.

И разкрива, че БСП е против включване на България в поръчката за доставка на оръжие за Украйна и посочи, че прекалено много пари са се налели във войната, вместо да се насочат за социални помощи за хората.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук