Политиците предлагат на гражданите свръх доза конфронтация по всички въпроси и едни хомеопатични дози съгласие по нещо малко. Шансовете за излъчване на кабинет са много малки. Това заяви социоложката Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" пред БНТ.

Според Димитрова влизането от скандал в скандал в контекста на политическия живот у нас създава объркване в обществото, дистанциране и неприязън. Според експерта именно това е причината много хора да се чувстват отблъснати от политиката, гласуването и доверието, че парламентът е способен да отговори на очакванията на обществото.

Димитрова смята, че в момента се наблюдава радикализиране на избирателите на всяка една от политическите сили. По нейни думи налагането на правила по силов начин в последния момент не би довело до нищо добро.

Основният проблем, който стои пред първата политическа сила ГЕРБ-СДС, според Димитрова, е изолацията, в която политическата група е била поставена.

"Дори ГЕРБ да е първа политическа сила, няма достатъчно партньори, с които да сформира правителство. Очевидно е, че Борисов има две цели първо - да изведе ГЕРБ от изолация и второ - да не бъде ГЕРБ пакетирана като партия на статуквото, а като партия, която има легитимна подкрепа от по-широка аудитория", подчерта Димитрова.

Хартиената коалиция според Боряна Димитрова ще генерира голямо обществено недоволство. Това според нея не може да бъде нито стабилното, нито желаното управление.

"В този кратък парламент всички коалиции са с негативно име. Коалиция става "мръсна" дума", отбеляза още тя.

Според Димитрова невъзможността да се състави кабинет става причина служебните правителства и президентът да увеличават своята власт и тежест. По нейни думи е илюзия на народните представители да упражняват ефективен контрол върху служебните правителства.

"По отношение на изследване на нагласите ние сме като снимка на преминаващ влак. Докато отбележим и регистрираме едни нагласи, тя ситуацията вече се е сменила. Трудно предизвикателство е и за нас", твърди изследователят на обществените нагласи.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук