Неяснотите около съставяне на правителство продължават да са много. Борисов подаде ръка за преговори, очаква се отговори дали такива ще се състоят.

"Трудно е да се прогнозира. Трябва да се гледа политическата логика - единственото ново, което се коментира след изборите, е създаването на контактната група. Утре ще разберем дали ще ѝ бъде даден шанс да проработи. Ако "Продължаваме промяната" потвърдят позицията си от изборната нощ, нейното съдържание се изчерпва", коментира журналистът Таня Джоева в студиото на "Денят ON AIR".

Тя е убедена, че Кирил Петков и Асен Василев не се избързали с позицията си в изборната нощ, а са следвали заявките, дадени в предизборната кампания и преди това.

"От тяхна гледна точка нещата трябва да са ясни - бяха първите и отговориха на очакванията на своите избиратели. Те са обещали, че няма да влязат в коалиция с ГЕРБ. Трябва да има причина, която гражданите да разберат, за да могат да променят своята позиция. Единственото, което би могло да стане, е работеща формула за правителство, но не с първия мандат, а с третия", прогнозира Джоева. 

Политологът Георги Проданов е убеден, че работещ парламент ще има, но дали ще върши работа, това е по-голямата тема. 

"От Борисов видяхме монолог за назидание, изключително нагло поведение. Не видях действително желание да се предложи, на който и да е партньор нещо, освен тази мъгла, която се пуска за евроатлантическия модел. Това е желание да се прикрият всички неща, които съществуват като обществено мнение около ГЕРБ и причините партиите да обявят карантина на партията", каза Проданов.

Той подчерта, че никой не се опитва да обясни защо иска да управлява във вътрешнополитически план. По думите му страната е във "вътрешнополитическа безтегловност". 

И според двамата събеседници е по-вероятно съставяне на правителство с третия мандат.

"Стефан Янев вече си даде заявката, че може да разговаря и с едните, и с другите. Той е гъвкавият политик, който при провал на първия и втория мандат би могъл да води преговори. Тук ролята на Радев става изключително важна", заяви Таня Джоева.

Политологът посочи, че не е забранено най-малката партия в НС да получи третия мандат за съставяне на правителство.

"Янев може да вземе мандата и да не го върне, ген. Янев може да държи мандата, докато той или президентът не реши. Служебното правителство ще продължи да управлява, а НС ще приема закони, които са подготвени вече. Това ще бъде продължение на действията на Радев срещу всички партии", обясни вероятна хипотеза Георги Проданов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук