"При конфронтационната обстановка в парламента, която наблюдаваме през последната седмица, и липсата на възможност за консенсус поне по основните въпроси, няма основания да очакваме всичко това да бъде прекратено и Народното събрание (НС) да заработи по-ползотворно и отговорно.

По този начин 48-ото НС няма да може да изпълни основната си функция - да излъчи редовен кабинет", това коментира пред БНР политологът Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд".

По думите му, партиите минават в режим на предизборна готовност и кампания. Такова поведение ще доведе до блокаж на дейността на Народното събрание.

"При договорка - дали за парламентарна комисия, дали за законодателна работа, винаги се мисли как това ще се отрази на партиите върху електоралния потенциал", уточни той.

Ганев прогнозира, че в следващите парламентарни дни може да се оформят различни мнозинства – за хартиената бюлетина или за военната помощ за Украйна.

"Според социологическите проучвания, избирателите искат да има редовен кабинет.

Всяка една коалиция в този парламент, обаче, би била непопулярна – независимо между кои партии.

Зимните месеци няма да бъдат лесни за която и да е власт", категоричен е Ганев.

Според него, ходът на президента Румен Радев да не бърза с връчването на мандата, е правилен – така парламентът ще работи, а това е важно, защото през следващите няколко месеца трябва да приведем в съответствие с Плана за възстановяване над 21 нормативни документа. В противен случай страната ще изгуби много средства.

Политологът предрече увеличаване на "играчите" за президентска република, ако партиите в парламента продължават да не намират общ език.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук