Партийната ни система е в такова състояние, че победителят може да се провали. ГЕРБ няма партньори за съставяне на правителство, смята политологът Димитър Аврамов. Според него ПП няма да приемат коалиция с ГЕРБ, ДПС също не биха ги подкрепили, защото дават негативна оценка на управлението на Борисов. 

Демократична България, колкото и симпатична да е на мнозина, е с провалено лидерство, но пък има ясни  политически послания, които отстоява и те не позволяват коалиция с ГЕРБ, добави Аврамов.

Той обаче не изключи задкулисни договори между българските политици, но добави, че у нас все пак хората могат да влияят върху властта. Политологът уточни, че все пак трябва да е ясно дали ИТН ще преминат 4-процентовата бариера.

Прогнозата на анализатора е, че за да се избегнат нови предсрочни избори през зимата е възможно да се състави програмен кабинет с третия мандат, чийто хоризонт да бъде маркиран. Подобно правителство биха подкрепили партиите, които са проевропейски ориентирани.

Той изключи възможността Продължаваме промяната да съставят правителство, не само защото са загубили изборите, но и защото математически трудно биха осигурили мнозинство. 

"Третият мандат е политически инженеринг с цел запазване на стабилността в страната и с цел избягване на още от същото. Нужно е програмно правителство с кратък хоризонт, за да бъдат следващите избори отдалечени във времето", обобщи Димитър Аврамов.

Ниската избирателна активност той обясни с липсата на политици, които да вдъхновят избирателите, с бързия отказ на хората да наказват политическата класа с отказ от гласуване, като по този начин дават шанс на партиите с твърди ядра да влязат в Народното събрание.  

Според него най- големият риск за страната е политическата корупция. Трябва да се овласти частния сектор и да се намали обхвата на правителството, подчерта анализаторът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ВОТА!