Пъзелът за 48-мото Народно събрание ще бъде подреден трудно, дори от победителите в изборите, прогнозират анализатори. Математически възможните варианти за съставяне на кабинет са неприемливи, а политически приемливите - невъзможни като математика. 

Съставянето на кабинет ще бъде трудно, тъй като партиите няма да изхождат от парадигмата ляво - дясно, а ще трябва да се съобразят със сериозни предизвикателства, пред които страната ни е изправена - войната в Украйна, енергийната политика и инфлацията.

Според социолога Боряна Димитрова съвсем очевидно се търси евроатлантическа коалиция между ГЕРБ, "Демократична България" и отделни депутати от "Продължаваме промяната".

"Не един или два пъти беше заявено от ГЕРБ в периода на кампания. Този тип легитимност на тази коалиция се търси и ми се струва, че първите заявки на Христо Иванов са, че те биха спомогнали за излизане на страната от кризата. Ако направи такава стъпка вероятно ще търси подкрепа от депутати от страна на "Продължаваме промяната".

Тук стои въпросът колко монолитни ще бъдат политическите групи и дали партиите ще гласуват като един, или е възможно да видим този феномен познат от миналото като роенето на политическите партии", обясни тя пред bgonair.bg.

От изборите нито ГЕРБ излизат по-силни, нито "Продължаваме Промяната" - по-слаби, обединяват се социолозите. А сложната ситуацията, в която се намира България, е шанс за съставяне на кабинет.

"ГЕРБ е спасен от войната, съжалявам за черния хумор, но вече спираме да си говорим лош ли е Борисов. Това все пак е шанс да се състави правителство. "Продължаваме промяната" са в сладка роля, защото ще кажат това е безпринципно - оставаме в опозиция, както Борисов правеше.

От Борисов зависи дали ще направи крачна назад, или встрани, но той я е направил до някъде вече и тогава следва какво ще каже "Демократична България", защото те са на мястото на политическата карта, което е и промяна, и здрав разум", смята социологът Първан Симеонов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук