Ние отчитаме реалностите и на тази база можем да водим смислен диалог. Управление с ГЕРБ и ДПС е невъзможно не защото на мен не ми харесва, а защото реалността е ясно четима във вота - подобно управление ще изкара хората на улицата. Това заяви лидерът на "Демократична България" Христо Иванов пред bTV.

"Управление с ГЕРБ и ДПС ще доведе не до стабилизация, а дестабилизация. Само ще задълбочим политическата криза. ГЕРБ имаха много време да осъзнаят един факт, който им казах: "Вие нямате план.

Можете да спечелите изборите, но няма с кого да управлявате, защото нямате план. Отказвате да поемете отговорност за корупционния модел за завладяване на държавата, който е започнал преди управлението на ГЕРБ". Те не казаха нито дума по този въпрос. Направихме конституционна комисия. Канихме ги, едва ли не, с баница. Те отказаха този диалог. Сега могат да видят своята изолация", допълни той. 

"Нямат план и нямат партньори. Всеки, който се опита да върне този нереформиран ГЕРБ и корупционния модел, то това е самоубийство. Времената са трудни.

Това ще дестабилизира страната още повече, това не е изход. Аз не виждам как ГЕРБ, ПП и ДБ можем да управляваме заедно, защото ГЕРБ не мръднаха. Корупционният модел обяснява построяването на Турски поток с тази скорост, при тези условия и много други неща. Не сме призовавали никой да бъде арестуван. Искахме разговор за това, че в правосъдието има твърде много политика.

Решението е неутрална прокуратура, съд, на който да имаме доверие, изчистване на службите и всеки, който има подозрение за корупция и по европейски се изчиства въпросът. Това е цивилизационна конвенция, която не можем да постигнем", посочи Иванов. 

"Всеки се е барикадирал и чака да правим избори, докато не спечели. Трябва да има разговори и да намерим начин. Поканихме ГЕРБ и ДПС на разговори и те отказаха. Г-жа Атанасова каза, че трябвало те да оглавят комисията, което е смехотворно. Те отказаха диалог, те свалиха правителството.

Това беше управление и съществуваше на фона на войната. Те знаеха, че нямат план. Нека направят управление с "Възраждане" и ДПС. Не мисля, че ще влязат в такъв танц. Трябва ни сериозен разговор. Моето притеснение не е, че няма да има управление в този парламент, ами това, че и в следващия няма да има управление", обясни още той. 

"Ние ще участваме в разговор за това как можем да движим страната. Управление от формации, които дори не признават, че има проблем. Казаха ми, че изпълнявам поръчки на Черепа, защото искам съдебна реформа. Проблемът е системен и докато не намерим системно решение. Тези цикли ще продължават да се развиват", категоричен е той. 

Иванов заяви готовност ДБ да води разговори с ГЕРБ и ДПС, но само ако види сериозност в желанието им да говорят за съдебна реформа. 

"Ще водим разговор, когато имаме партньори за това. Това не е въпрос към мен. Ние ясно сме казали какво искаме, за какво се борим и какво предлагаме. То не бяха подигравки, минали сме през всичко, но ще си довършим борбата.

Трябва ни план какво правим оттук нататък.

Пак ще тръгнем към избори и Радев ще трябва да излезе и да свика във формат на Консултативен съвет по национална сигурност всички партии, за да се приеме бюджет, Планът за възстановяване да бъде приет, да не се пипат машините, защото доколкото чувам никой не се оплаква от резултатите, нека не правим повече експерименти. Радев и силите трябва да се споразумеят какво ще прави и няма да прави служебният кабинет.

Това е нещо, което следва по Конституция. Радев трябва да разбере, че няма легитимност да извади България от Източна Европа. Всички осъждат действията на Русия спрямо Украйна и само България не е там. Няма легитимност да ни вади от там. Той не трябва да управлява все едно властта е негова. Говоря за реалности", завърши Христо Иванов.  

Припомняме, че президентът Румен Радев обяви по-рано днес излезе с позиция, че не се присъединява към пълния текст на декларацията, приета от някои държави в Източна Европа, по отношение на членството на Украйна в НАТО.  

Ето какво гласи неговата позиция, разпространена от президентството:

"Държавният глава Румен Радев не се присъединява към пълния текст на декларацията, приета от някои държави в Източна Европа, по отношение на членството на Украйна в НАТО. Президентът Румен Радев подкрепя останалите позиции, съдържащи се в документа.
 
България е част от декларацията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно присъединяване на Украйна в бъдеще, но тази декларация е приета в съвсем различна среда на сигурност. Военните действия на територията на Украйна днес изискват нейното членство в Алианса да бъде обсъдено в рамките на пълния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната.
 
Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук