Почти на 100% съм уверен, че има замесени служители на полицията, които осигуряват придвижване на нелегални мигранти от едната до другата граница. Това коментира за "Твоят ден" Бойко Найденов, бивш директор на Националната следствена служба по повод инцидента със загинали полицаи в Бургас. 

"Със сигурност превозващите нелегалните мигранти са свързани с други, които са дали гаранции, че нямат да бъдат проверявани. Ако приемем, че 4000-5000 лева се плаща от мигрант на човек, можем да си представим за какви суми става въпрос.

Странно е, че МВР реагира така постфактум. Ведомството трябва да има внедрени агенти в тези мрежи и да знае кой осигурява нелегално преминаване. Не може да опиташ да спреш автобус с кола. Ръководителите на загиналите полицаи трябва да носят отговорност, че униформените са назначени, без да знаят какво правят", смята Найденов. 

Според него проблемът е в липсата на професионализъм в ръководството на МВР.

"Тичаме след случая и след 3-4 дни той се забравя. В автобуса с мигранти можеше да има и взривни вещества. Бюджетът на МВР е над 2 млрд. лева. Но те не вършат своята работа.

Същото може да се каже и за правосъдната система. МВР не бива да работи с акции. Служителите трябва да бъдат добре подготвени. Ведомството трябва да се раздели на отделни служби, иначе се губи връзката", смята още Найденов. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук