Предвид опита на двамата мъже, се предполага, че може би е отказ на техниката. На такава височина – това е пределно малка височина, времето за реакция е много малко да се оцени обстановката и адекватно да се действа. Това вероятно е в основата на трагичния инцидент на летище Пловдив. Това каза пред bTV полк. проф. Димитър Недялков, преподавател във Военната академия, който е обучавал редица български военни пилоти.
 
Той заяви, че е познавал лично екипажа на военния хеликоптер, който се разби на летище Пловдив.
 
„При хеликоптерите изключително трудна ситуация е когато възникне отказ на стабилизиращия винт. Началната версия е това. Но може и да са други варианти“, посочи полковникът.
 
Той обясни и защо, според него, бордният инженер Алексей Каменов е оцелял, докато другите му двама колеги - капитан Пламен Пантелеев и капитан Стоян Неделчев, изгубиха живота си. „Той е между двамата. Може би неговото положение го е спасило от удара. Не е поел удара върху себе си“, каза Недялков.
 
„Във военната авиация ние сме малко семейство. Познаваме се. Това са изключителни мъже“, допълни той.
 
„Това е 30-годишен вертолет. Техниката трябва да се поддържа. Не бих казал, че е стар. Би трябвало да се поддържа. Все пак това е техника, която трябва да започне да отхожда от структурите на военновъздушните сили“, каза полковникът.
 
„Това е проблемът в нашия авиация, че малко се лети“, допълни той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ