Злополучният самолет „Чесна“, който се разби в Северна Македония, е напуснал хангара на летателна площадка „Лесново” в неделя точно в 13:04 ч. В него е само пилотът, който се оправя към летище София, откъдето има право да излети чужбина.
 

Вероятно там се е качило и семейството му.
 
Управителят на летище „Лесново” Иван Янков заяви, пред bTV, че пилотът е имал сериозен стаж и поддържа летателната си подготовка. За последен път Янков вижда „Чесна“-та на 31 март.
 
„Дойде да си изкара самолета като каза на персонала, че отива до София и от София за Охрид със семейството си. Той е един от първите наематели на летище „Лесново“, каза Янков за загиналия собственик на самолета Георги Бошнаков, който е пилотирал машината.
 
„Като бивш пилот от гражданската авиация мога да ви кажа, че има всякакви ситуации във въздуха. Никой не може да каже в момента. Тези самолетчета могат да летят, но в сложни условия – в облаци, в обледенения, за да могат тези пилоти да ги управляват, трябва да преминат специален курс. Той е пилот, който има само правила за визуалните полети – само денем, по правилата за визуални полети“, посочва Янков.
 
По думите му, Бошнаков не е можел да управлява самолети, за които иска боравене със сложни инструменти, както и нощем.
 
Самолетът е регистриран в Германия, обявиха от Гражданската въздухоплавателна администрация. От Германия се очакват данни за летателната годност и техническата изправност на самолета.
 
От въздухоплавателната администрация също отказаха да коментират на този етап причините за инцидента.