Холивудският ас Том Круз от миналия петък е „затворник“ в супер-луксозния хотел на Венеция „Грити Палас“, пише Монитор.

Той пристига в старинния град на 20 февруари, за да снима няколко ексклузивни сцени от седмия филм на екшън-сагата „Мисията невъзможна“.

На следващия ден обаче, в петък, във Венеция и цялата област Венето е обявено извънредно положение заради развихрилия се в региона коронавирус и снимките по култовите местни локации стават... невъзможни!

Съответно шефовете на продукцията решават Круз и останалите актьори да останат „под домашен арест“ в баровския си хотел, до вдигане на карантината и „отпушването“ на възможност да летят обратно за САЩ.

Като снимките във Венеция би трябвало да бъдат отложени за по-добри времена, а според кинаджии може би същото ще се случи и с премиерата на екшъна, насрочена за лятото на 2021 г.

Що се отнася до заразените от COVID-19 между Алпите и Сицилия, днес по обяд те станаха 357 души.

За съжаление през изминалата нощ вирусът е подпомогнал изпращането в Отвъдното на още четирима възрастни хора – трима мъже в Ломбардия и една жена във Венето, които са били хоспитализирани с други тежки патологии.

Така броят на починалите, чиято смърт така или иначе се приписва на COVID-19, стана 11, от които мъжете са седем.

В областта Ломбардия и по-специално в градчетата под карантина Кастильоне Д’Ада за пръв път в цялата страна е бил диагностициран коронавирус при шестима малолетни, като сред тях е момиченце на четири години.

Лекуващите ги лекарски екипи обявиха, че децата се чувстват добре и понасят „китайската напаст“ като най-обикновен грип.

Срещу раздухваната в Италия истинска психоза днес се обяви премиерът Джузепе Конте, който призова държавната телевизия РАИ съответно другите медии да „смекчат“ тона и да не се поддават на паникьорски настроения.

Просто защото рисуваните от средствата за информация катастрофални картини не само не отговарят на действителното състояние на нещата, но и вредят на икономиката на страната.

Според сметките на икономистите само от изпразнените през тези дни хотели и ресторанти по Апенините и най-вече в туристически дестинации като Рим, Венеция, Верона, Милано и Флоренция загубите ще надхвърлят поне милиард евро.

Започва да се задъхва и индустрията, която от една страна не получава договорени компоненти от Китай и други азиатски държави, а от друга – чуждестранни фирми започват да анулират поръчки, несигурни, че „болните италианци“ ще ги изпълнят.

За капак стана известно, че е отложена най-посещаваната международна проява в Милано – Мебелния салон, който привлича над милион гости. Той и съпътстващата го Седмица на дизайна трябваше да се състоят от 21 до 26 април, но засега би трябвало да бъде от 16 до 21 юни.

В суматохата обаче се получи и една добра новина – шефовете на големите италиански вериги от супермаркети обявиха, че след ошушкването им в края на миналия уикенд те отново са пълни със стока както винаги. Но сега пък били празни откъм... клиенти!