В последно време Индия преживя цяла поредица от бедствия. Това пише германското издание Das Erste.

Нов кошмар връхлита Земята след К-19

Епидемия от коронавирус, циклон, а сега и нашествие на скакалци.

Според Анил Шарм от министерството на земеделието на Индия площта на роя достига един квадратен километър, което е около 40 милиона индивида, уточнява Фокус.

„Проблемът достигна такива размери заради промяната на климата. Скакалецът изяжда всичко зелено по пътя си. Всичко може да завърши в криза.

Поради факта, че скакалците изяждат реколтата, продоволствената сигурност на хората е изложена на риск“, цитира изданието думите на Шарма.

Дори малък рояк скакалци може да изяде толкова храна, колкото 35 хиляди човека за един ден, отбелязва Das Erste.

Проповедник: Коронавирусът е началото на Апокалипсиса, краят е близо

Поради карантината селяните в Северна Индия не успяха да продадат реколтата си и я съхраняват на открито: скакалците изядоха всичко за няколко часа.

Хората се опитват да изгонят насекомите със силен шум, но според Шарма това не е достатъчно: през нощта трябва да се пръскат пестициди.

Контролът на скакалците се усложнява от пандемията от коронавируса, поради която повечето заводи не работят: в резултат на това средствата за борба с вредителите може да не са достатъчни.

Библейско проклятие надвисна над остров Ибиса, местните и туристите в паника

Учени от ООН отбелязват, че през тази година нашествието на скакалците е особено мащабно, пише Das Erste. Заради силните дъждове в Арабския полуостров са израснали най-малко три поколения насекоми, които впоследствие са се разпространили на територият ана Африка и Азия.

Според Анил Шарма следващите седмици ще бъдат решаващи за Индия: ако ситуацията не може да бъде овладяна преди дъждовния сезон, тогава страната ще се изправи пред големи проблеми. При дъждовни условия броят на скакалците може драстично да се увеличи.