Още 8 каналджии, сред които българи и чужденци от различни страни, са хванати в действие през последните няколко дни на територията на Бургаска област. Те са обвинени по шест различни досъдебни производства за подпомагане на мигранти да преминават през България в нарушение на закона.

Районната прокуратура в Бургас е задържала за срок до 72 часа граждани на Беларус, Италия, Молдова, Сирия, както и четирима нашенци, обвинени в противозаконно подпомагане на бежанци да преминават и пребивават на българска територия. За такова престъпление Законът предвижда лишаване от свобода до пет години и глоба от три хиляди до десет хиляди лева.  Досъдебните производства са образувани през последните дин на територията на окръжен съдебен район Бургас.

Обвиняем по първото от тях е А.Ч. – български гражданин, който е роден в Украйна. Той е привлечен към наказателна отговорност за това, че целейки да постигне облага за себе си е подпомогнал шест сирийски граждани да преминат през българска територия в нарушение на закона. Престъплението е осъществено на 11.09.2022 г. в с. Житосвят, общ. Карнобат. Сирийските граждани са превозвани с лек автомобил.

Трима български граждани са обвинени за противозаконно подпомагане на 17 сирийски граждани да пребивават и преминават през територията на страната в нарушение на закона, целейки да постигнат облага за себе си. Престъплението е осъществено на 11.09.2022 г. в землището на гр. Бургас, местност „Пода“. Сирийските граждани са превозвани с микробус.

По третото досъдебно производство към наказателна отговорност е привлечен И.Ф. – гражданин на Молдова. Той е обвинен за противозаконно подпомагане на петима сирийски граждани да преминават и пребивават на територията на страната, целейки да постигне облага за себе си. Престъплението е осъществено на 13.09.2022 г. в с. Екзарх Антимово, общ. Карнобат. За превозването на сирийците е използван лек автомобил.

По четвъртото досъдебно производство е обвинен Л.Д. – италиански гражданин. Той е привлечен към наказателна отговорност за това, че противозаконно е подпомогнал 19 сирийски граждани да пребивават и преминават през територията на страната в нарушение на закона, целейки да получи облага. Престъплението е осъществено на 13.09.2022 г. в с. Екзарх Антимово, общ. Карнобат.  Сирийските граждани са превозвани с микробус.

По петото досъдебно производство към наказателна отговорност е привлечен В.С. – гражданин на Беларус. Той е обвинен за това, че е подпомогнал седем сирийски граждани да пребивават и преминават в България, целейки да получи облага. Престъплението е осъществено на 13.09.2022 г. на пътен участък между селата Ново Паничарево и Извор, обл. Бургас. Сирийците са превозвани с лек автомобил.

По шестото досъдебно производство към наказателна отговорност е привлечен А.Ж. – сириец с нидерландско поданство. Той е обвинен за това, че противозаконно е подпомогнал осем сирийски граждани да преминават и пребивават на територията на страната в нарушение на закона, целейки да набави облага за себе си. Престъплението е осъществено на 12.09.2022 г. на път в района на общ. Карнобат.  Сирийците са превозвани с лек автомобил.

След внесени искания от наблюдаващите прокурори, съдът вече е наложил мярка за неотклонение „задържане под стража“ за трима от обвиняемите, като предстои внасяне на искане до съответния районен съд и за останалите обвиняеми лица.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук