Минимум 13 удара в главата, корема и тялото сложили финална точка в живота на Ангел Димитров-Чората.
Юмруците и ритниците били нанасяни с особена жестокост от бившите благоевградски антимафиоти Мирослав Писов, Борис Механджийски, Иво Иванов, Янко Граховски и Георги Калинков, пише "Труд". Потресаващите разкрития се съдържали в мотивите за присъдата от общо 82 години затвор, която Софийският военен съд произнесе на 2 октомври срещу петимата експолицаи.

Според председателя на съдебния състав Стефан Илиев и четиримата му колеги липсата на мотив за извършване на убийството налагало да се приеме, че престъплението е извършено не при пряк, а при евентуален умисъл. Мнението на магистратите рязко се различава от това на колегата им Цанко Грозев, който произнесе първата присъда от 91 г. затвор, която бе отменена и делото стартира отново. На 9 ноември м.г. той определи като мотив за престъплението: “Желанието на подсъдимите Чората да не бъде изправен пред съд.”

Ключови за произнасянето на повторното тежко наказание се оказали показанията на интимната приятелка на Чората Мая Запрева. По това време тя била на 16 години и живеела на 3-тия етаж в кооперацията на ул. “Дойран” заедно с 2 години по-голямата си сестра Ели. В нощта на инцидента двете видели през прозореца как петима мъже бият Ангел. Според Мая, Чората крещял: “Помощ, не бе бийте! Не мога да дишам, бе!” Няколко минути по-късно любимият й неочаквано притихнал.

Според съдебните медици единият от ударите в гърба довел до разкъсването на аортата. Фатални се оказали и няколкото крошета в главата. Според военните магистрати, дори Чората да е принуждавал жени да проституират, е трябвало да бъде предаден на органите на реда и съден, но не и умъртвен. Не могло да се твърди, че сърцето на Димитров се пръснало заради факта, че е употребявал кокаин. От аутопсията било видно, че откритите в кръвта му 0,04 милиграма бял прах, той приел най-малко седмица преди да издъхне.
От мотивите за наказанието ставало ясно, че бившите полицаи не са взели никакви мерки, за да предотвратят смъртта на Димитров. Недоумение обаче буди липсата на ясни аргументи за смразяващата присъда от страна на магистратите. Часове преди произнасянето й съдия Стефан Илиев бе повишен в апелативен магистрат. /БЛИЦ