Собственикът на фирмата "Тад Груп" Иван Тодоров напуснал България. Първоначалната информация гласеше, че е започнал да бяга към Турция, но днес адвокатът на хакера Кристиян Бойчев - Георги Стефанов заяви, че Тодоров е заминал в Канада.

"Той е на годишен форум на ресторантите "Събуей" в Торонто. Това е планирано пътуване от миналата година. Не бяга и след него ще се върне в България", каза той. 

Стефанов заяви, че няма точна информация относно задържането на търговския директор на "Тад Груп" Георги Янков, който вчера бе отведен с белезници след акцията в офиса на фирмата. "Разследването е прехвърлено на специализираната прокуратура. Правят се опити да се повдигне обвинение за организирана престъпна група за незнайно какво", каза още юристът. 

"Първо "категорични" изявления на прокуратурата сме чували по какви ли не дела. Този компютър според мен не е декриптиран, а това са волни изявления. Ако са извлекли данни, това е незаконно. Извличането на данни се извършва по член 159 по НПК. Ако са ги извлекли, то значи сами са си минирали доказателствения материал", разви защитна версия Стефанов. 

"Ако нещо е могло да бъде изтеглено, то е можело и да бъде внесено вътре. Всички компютри са в ръцете на разследващите и оперативните работници от ГДБОП. Иззели са един компютър в разрез на процесуалните правила и са го отваряли, кой би ги спрял да внесат каквито си искат данни вътре? Това ми е тезата за защита, да", потвърди адвокатът.

"На този етап никой нищо не е видял. Нали знаете - като приказките за дядо Коледа: "Всеки е чувал за него, но никой не го е виждал"", метафорично заяви Стефанов. 

На въпрос дали пробивът може да е политическа поръчка той отвърна: "Не ни замесвайте в политически игри. Въпросът е чисто процесуален и никой няма никакво отношение към политическите стрелички, които се прехвърлят. Оставяме политиката на политиците", заяви той.

"Прокуратурата не извършва разследването според надлежния ред, защото така й е удобно", твърди още юристът, без да представи конкретни аргументи.

"Когато започнах да говоря в началото, че ударът е срещу дружеството, всички си мислеха, че са адвокатски приказки. Сега вече сте наясно, че не е така. Нищо чудно да е удар от конкуренцията", обясни Стефанов.