Телефонните измамници, които жилят възрастни хора, вече спокойно могат да пишат сценарии за Холивуд. Те са изключително изобретателни в драматичните ситуации, които представят , за да объркат окончателно жертвата си. 81- годишен пловдивчан е бил подложен на невероятен вербален  натиск, за да бъде вкаран в схемата на мошениците. 

В петък по обед домашният телефон на Стоян Т. позвънил и отсреща разплакан женски глас, започнал да крещи "Татко, татко , помогни ми!" Жената казала, че си е счупила крака и трябва да плати 1200 евро на хирурга, като междувременно прехвърлила разговора на "лекаря". "Докторът" потвърдил сумата като обяснил, че счупването е лошо и трябва да се сложат специални пирони и поискал мобилния телефон на дядото, за да се свържат по- късно с него.

Втората серия на "филма" започнала няколко минути по- късно, когато друг мъж се обадил на Стоян и се представил за "инспектор Иванов от Криминална полиция - Пловдив". Заявил му, че знаят че е атакуван от телефонни измамници и полицията провежда операция по залавянето им. Попитал го колко пари има в къщи и му казал, да ги рибере в един плик и да ги сложи в хладилника. По този начин щял да заглуши устройството, което престъпнвиците използвали, за да установят местонахождението на парите! 

Макар и абсурдна, заплахата подействала и възрастният мъж пъхнал всичките си пари в камерата на хладилника. Сценарият станал още по- убедителен, когато на стационалния телефон звъннал "хирургът" и започнал да псува грозно и да заплашва. "Инспектор Иванов" отново се намесил, като дал инструкции на Стоян да хвърли плика през балкона без да се надвесва, защото полицаите били в засада долу и можело да има престрелка.

Възрастният мъж  изпълнил нареждането и метнал плика с 900 лева през балкона. Няколко часа по-късно той се осмелил на звънне на 112 и да попита кога ще му върнат спестяванията. Тогава разбрал , че е поредната жертва на телефонната мафия. 

Ден по-късно "изгоряла" и наборката на Стоян - Евдокия И. , която също била заблудена , че оказва съдействие на полицията и хвърлила от балкона си в ЖР "Тракия" плик с 1350 лева. Дори впоследствие мнимият инспектор й позвънил и обещал, че полицаите ще йвърнат парите на адреса. Което, разбира се, не се случило.  

Телефонните измами придобиват епидемични размери - миналата седмица в Пловдив бяха измамени 5 възрастни жени. 

Източник: Trafficnews.bg