Антимафиотите са следили с GPS кокаина по време на акцията в Ловеч, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в града. Двете наркомулета, които бяха задържани с два пакета кокаин от общо 9,430 кг, пък са в родствени връзки. 28-годишният С.К. е зет на 46-годишния В.Н. От тях първият е женен за дъщерята на втория.
Съпругата на 28-годишния мъж се прехранва от кафене в близост до сградата на Ловчанската митрополия. Тя и съпругът й обитават апартамент в кв. "Бабаковец", а баща й квартирува в жилище до ресторант "Хемус". В момента тандемът наркотрафиканти са задържани с полицейска мярка в ареста на полицията в Хасково. Открият у тях опиат се изчислява общо на 2 млн.лв. по цени за разпространение на пазара на наркотици. Той им бил осигурен от лице от африкански произход в Истанбул, а В.Н. трябвало да го достави на наркотърговци в Италия.
Според МВР дуото ловешки трафиканти действали самосиндикално поне 6 месеца. Техни конкуренти донесли най-вероятно за тях в полицията с цел да ги изхвърлят от наркобизнеса, призна днес отговорен източник.
Според непотвърдена информация МВР имали предварителни данни само за един пакет с кокаин. Той бил с тегло от 4,2 кг. Именно него митничари от ГКПП "Капитан Андреево" откриват в куфар с двойни стени у С.К. При последвалите разпити в Хасково 28-годишният наркотрафикант бива уговорен да сътрудничи срещу обещанието да получи по-лека присъда. Хасковските антамафиоти искат от София разрешение да задържат кокаина с цел да проследят и разбият международния канал. От столицата им дават зелена светлина за операцията, но ги предупреждават, че отговарят с главите си за дрогата. Дедективите вграждат GPS-чип за проследяване в кокаиновото куфарче. В четвъртък, 9-и октомври, те и С.К. с наблюдаваната наркопратка вече са в Ловеч. Младият ловчанлия се свързва по телефона с дядо си и го кани в апартамента си, за да му предаде куфарчето. Бащата на съпругата му трябвало да извози с личното си "БМВ"-лимузина кокаиновия "колет" до Апенините. Според гореща информация В.Н. обаче отговаря, че не в състояние да напусне квартирата си поради жесток махмурлук. Тогава антимафиотите нареждат зетят лично да занесе на дядо си кокаина, за да не се протака операцията. С.К. изпълнява заповедта и си тръгва. Тогава вниманието на всички дедективи от отдел "Борба с организираната престъпност" от Ловеч и Хасково, заети по случая, се съсредоточава върху В.Н. Две МВР-коли, от тях едната с немска регистрация, отцепват охранително съседни улици, а полицаи го наблюдават от дървета дори как той се черпи с ракия в жилището си в четвъртък вечер. Операцията се провежда под ръководството на окръжни прокуратури от Хасково и Ловеч.
В петък В.Н. най-после излиза с куфарчето в ръка, качва се в синьото си "БМВ" и бива арестуван на ул. "Цачо Шишков". Полицаите обаче изумяват, когато не откриват GPS-чипа. Те бързо разбират, че куфарчето на В.Н. е идентично с това на зет му - то също като него е със специално пригодени двойни стени, от които изваждат 2 броя черни полиетиленови плика, посипани с червен пипер, съдържащи пак кокаин, но с общо тегло 5,200 кг. /Опиатът бива изтеглен на теглилка в супермаркет, в близост до квартирата на В.Н./ Тогава пред антимафиотите изниква горещия въпрос къде е първото куфарче. При последвалия светкавичен обиск на апартамента на В.Н. то бива открито. Към момента обаче не е ясно дали дядото е забравил куфарчето с GPS-чипа в жилището си или го е изоставил умишлено там.
Предстои двамата ловешки наркотрафиканти да бъдат разпитани пред хасковски съдия. /БЛИЦ