Бившият президент на баскетболния клуб "Левски" Иван Джиджев е бил арестуван заради обвинение в улесняване на длъжностно присвояване от КТБ и пране на пари.
 


Иван Джиджев

Джиджев е един от свидетелите по централното дело за фалита на Корпоративна търговска банка. Прокуратурата твърди, че бившият спортен мениджър е изтеглил "привиден" и необезпечен кредит от КТБ в полза на фирмата си "Велдер Пропъртис", с което е "улеснил длъжностно присвояване" от страна на изпълнителния директор на банката Александър Пантелеев и на бившия директор "Кредитиране" Георги Зяпков, съобщава правният сайт "Де Факто".

Джиджев е подведен под отговорност и за това, че е получил "9 милиона лв. повече, отколкото са му трябвали", което е навело прокуратурата на съмнения за пране на пари.

Самият кредит на Джиджев е погасен, става ясно от информацията.

Обвиняемият е задържан в неделя (7 юли), но във вторник е пуснат на свобода от Апелативния съд на основание на това, че от представените доказателства не може да се направи обосновано предположение за извършено престъпление.

Нещо повече - Пантелеев и Зяпков, за които се твърди, че са извършили основното длъжностно престъпление, се намират на свобода под парична гаранция от 5000 лв.

Съдът е преценил, че няма и опасност Джиджев да се укрие. Новината за повдигнатото обвинение и ареста не беше разпространена предварително от прокуратурата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!