Центърът за обслужване на банкомати в София е известил РУ на МВР-Троян, че около през нощта е направен опит за проникване в банкомат в с. Орешак.
Сиганълт бе потвърден, след като полицейският оглед открил по корпуса на устройството два вертикални среза с дължина 20 см и хоризонтален срез със същата дължина. По случая е образувано полицейско производство, съобщи днес Габриела Тодорова, говорител на ОД на МВР-Ловеч.
От ноември миналата година това е трето поред нападение върху банкомат в региона. На 12 февруари около 2,50 ч сутринта т.г. в Летница петима маскирани апаши ограбиха банкомат на ДСК, наблюдаван с две охранителни камери в сградата на местното кметство. Дни преди това банкоматът бе зареден с 50 000 лв., в часа на нападението обаче сумата в него бе значително по-малка, тъй като повечето местни пенсионери вече бяха изтеглили пенсиите си.
Според отговорен източник, в кметството разбойниците нахлули през задния вход, пребили дежурния служител, измъкнали кабелите на камерите и го овързали с тях. После взели компютъра със записите от видео-наблюдението, изчакали 10-15 минути и когато се уверили, че действията им са останали незабелязани от външни охранителни служби, разрязали с ъглошлайвмашина дебелата 1 см метална стена на банкомата и прибрали останалите банкноти. Подире разбили и касата на втория етаж, от нея взели 1 000 лв.
Преди този грабеж около 7,25 ч на 18 ноември 2008-а в РУ на МВР - Луковит пък се получи сигнал за изпразнен банкомат в кметството в с. Дерманци. Тогава луковитски дедективи установиха, че от него липсват 8 бона, а обирджиите му преди да го отворят, прибрали 1 000 лв. и от касата в сградата. / Гергана ДИМИТРОВА, БЛИЦ.