Кирил Въжаров, бащата на едно от убитите момчета в дискотека "Соло" от Илиян Тодоров показа в ефира на БНТ скандалния мейл, който един от адвокатите е изпратил до родителите на жертвите.

Както БЛИЦ писа писмото е било адресирано до Виолета - майката на другото убито момче. Написано е от единия адвокат, който се оттегля от делото и напуска страната, но разкрива точно и подробно какво е станало между първа и втора инстанция.

Жестокото двойно убийство беше извършено в ранните часове на 18 април 2009 година в центъра на София. Там се засичат две компании, едната от които току-що е излязла от дискотека "Соло", която се намира на метри от Съдебната палата.

След разменени реплики един от младежите вади нож и намушква трима от опонентите си. След това се качва на такси и изчезва.

21-годишният Кирил Въжаров, вратар на националния отбор по хокей на лед, издъхва на място, а 24-годишният Васил Александров - в линейката на път за болница. Тежко ранен е приятелят им Кирил Димитров.

Илиян Тодоров има влязла в сила присъда "доживотен затвор" по делото за убийството на Кирил Въжаров и Васил Александров пред заведението на 18 април 2009 г.

Припомняме, че на първа инстанция съдия Румяна Ченалова оправдава убиеца. Тези дни обаче Тодоров бе екстрадиран от Узбекистан и започна да излежава присъдата си в затвора в Пловдив след 13 години в бягство.

Кирил Въжаров казва, че има някакво удовлетворение от залавянето на убиеца на сина му и влязлата в сила присъда.

"За един месец не мога да повярвам какъв синхрон имаха прокуратурата и външно министерство. Аз бях постоянно информиран. За мен тези две институции в България работят", коментира Въжаров връщането на Тодоров у нас.

"В България първата инстанция - там трябва да има някаква реформа. Там са трима съдебни заседатели, хора обикновени. Както се казва - ако не искаш с кеф, със зор", коментира той и допълни, че другият проблем е със съдебните лекари.

По думите му там има огромни зависимости.

"Всички тези дела... заради тях напълнихме Дубай и островите. Всеки един съдия работи с един или двама вещи лица", заяви още той и разказа какво се е случило на делото за убийството на сина му.

"Мина делото, пледоариите, мина всичко и съдията насочи дата за четене на присъдата. Тя нямаше какво да каже освен "виновен".

Дойде денят и съдията каза "Няма да чета присъдата, назначавам нова медицинска експертиза". За да издаде оправдателна присъда ѝ трябваха 2-3 изречения, но тя не можеше да си ги измисли. Трябваше ѝ експертиза.

5 месеца се мислиха тези 3 страници. Ние сме искали отвод на това вещо лице няколко пъти", разкри той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук