5432 дни оттогава. Човек ги брои. Мислех да ви го дам като загадка, но вие почти отгатнахте от началото. Откакто се случи тази случка, първото интервю го дадох в тази телевизия.

Бяхте водеща на сутрешния блок, заедно с покойния Милен Цветков. Беше на другата сутрин. Първата ми медийна изява. Правосъдието настава след 5432 дни в България. Това заяви в ефира на Нова тв Михаил Въжаров, бащата на една от жертвите на убиеца от "Соло" Илиян Тодоров, Кирил Въжаров.

Тези дни Тодоров бе екстрадиран от Узбекистан и започна да излежава присъдата си в затвора в Пловдив след 13 години в бягство.  

"Не усещам да е дошло правосъдието. Първо искам да честитя празника, на вас и на всички българи. Защо не е дошло? Съдия Паунова бе една от тримата съдии, която осъди на втора инстанция убиеца на доживот. На първа инстанция съдия Румяна Ченалова оправдава убиеца. Ние бяхме подали много сигнали , но на тях не се обърна внимание. Нямаме нито един отговор", каза още той. 

Има ли правосъдие в България за обикновените хора? 

"Как да ви го обясня? Ще го обясня през нашия случай. Имаше още случаи. На Белнейски, Тумбалов. Тогава имаше една серия такива престъпления. Знам как се развиваха делата. Синът ми умира на място. Удара е точно в аортата. И на тримата ударите са точно в аортата, много професионално", спомни си за ужаса Въжаров-старши.  

По думите му издънката в съдебната система е на първа инстанция. 

"На първа инстанция. Там е издънката в съдебната система. Така е създадена съдебната система, че досъдебното производство мина страшно бързо. В първия момент Ченалова водеше делото много коректно и стриктно, докато в един момент не усетихме, че нещо се случва, едно специално о отношение към нас.

Адвокатите на подсъдимия, едва ли не станаха нейни адвокати, ѝ Започнахме да искаме нейния отвод, защото виждаме тенденциозност във воденето, Имаше преднамерени, лоши, потискащи ситуации. Бяха много грозни сцени. 

"Тръгнаха да показват на онзи вещите, станаха грозни сцени в залата. След което тя (съдия Ченалова) страшно много настояваше за видео връзка, в рамките на която да се разпитат естонските свидетели. Това бе едно абсолютно излишно нещо.

Двамата естонци, преди да бъдат пуснати, бяха разпитани пред съдия. Техните доказателства бяха валидни - бавеше се делото. В разкритията, които правят естонците, имаше ключови думи. Единият казва: "Видях го да държи ножа". Искаше се видеовръзката да се направи, за да може той да пропусне тези детайли", разказа Въжаров. 

"В момента, когато тя (естонската гражданка) стига до тези места, и пропусна да каже за ножа, видях една ехидна усмивка. Но в следващия момент естонката се върна и каза за ножа.  

Интересното е, подред да вървим, след връзката като видяха, че работата върви към осъдителна присъда, тя му промени мярката - от задържане под стража в домашен арест.

Два дни след това апелативният съд го остави в затвора. Те тогава разбраха, че той влиза в затвора. Не могат да пробият горните инстанции.

Имам доказателства, един имейл, изпратен на Виолета, на майката на другото момче. Единият адвокат изведнъж започна да се страни от нас и след оправдателната присъда, той написа имейл на двете майки, в който точно и подробно се описва какво е станало", разказа още той. 

Образуваха дело по дело "Соло"

"При оправдателната присъда, когато стана, тя не му наложи и никакви ограничения, връща му всичките документи, само дето не му даде самолетен билет. След това се намеси френския посланик и я уволниха. Тя има и други нарушения. Тогава ни взеха за разпит в ДАНС, където се помещава Специализирана прокуратура", припомни Въждаров. 

Имейл от адвокат със страшни разкрития

"В имейла пишеше къде и как са се договорили, че хасковски адвокат, други магистрати, не искам да говоря с имена. Те се договарят за това, че Ченалова ще отиде във Висшия административен съд и това се случва, Тя отива в търговското отделение.

В имейла пишеше още, че една друга съдийска трябва да поеме хасковския съд. Там пишеше, че хасковския адвокат го е записал този разговор и този адвокат Райков, който пише имейла, го е слушал. Този запис е в ДАНС или в Специализираната прокуратура", разкри бащата на покойния Кирил Въжаров. 

След разпита ни дадоха телефони, на които да даваме и искаме информация, но никой не ни потърси, само разбрахме, че делото е прекратено, добави той.

"Синът ни бе убит много пъти. Един е физическия. Морално е другия. Всичките, като започнем от този, издал оправдателната присъда. След него шест съдии пишат, че той е убиеца. Живеем заради приятелите, които ни подкрепиха. В България не всичко е черно и бяло. може би има и сиво", каза още бащата.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук