„Българската мафия контролира бизнеса с охраната на дискотеки в Мадрид“ – това пише испанският АБС в публикация за престъпния свят в испанската столица, където една от най-опасните групировки е бандата на българина Иво.
10 май 1999 година – нощта, в която насилието завладя нощния живот в испанската столица. 4 ранени и 1 убит – това бе резултатът от престрелката пред известната дискотека Амнезия. Извършителите – „Бандата на иранците“, просто искали да контролират продажбата на дрога и охраната на нощните заведения. 10 години по-късно ситуацията не се е променила особено, с малката разлика, че

сега българите владеят този сенчест бизнес

Мафията от балканската държава контролира от близо пет години насам бизнеса с охраната на дискотеки. Всеки, който се опита да им противоречи, си получава заслуженото – счупено ребро или дори куршум в главата. Който не вярва, може да попита бодигарда на дискотеката в Пуерта де Иеро. Наскоро той пострада при престрелка в заведението. Извършителите – българи.

От всички български „дискотечни мафии“ в Мадрид, най-опасна е т. нар. „банда на Иво”. Шефът на групировката е добре известен в мадридските престъпни среди, той притежава своя собствена „войска“ от гардове, които лично назначава пред вратите на дискотеките в испанската столица. Начинът му на работа е следният: “Или слагаш моя човек на входа, или ще търпиш наказание“. Хората му са известни като трошачи на кости и рамена.

Полицейски източник е информирал испанския всекидневник АБС за разпространената сред българските мафии практика да задължават съдържателите на нощни клубове да назначават техни хора като охранители. Гардовете работят на комисионна, а тя е 20% от заплатата им. Тоест, ако печелят по около 100 евро на вечер, 20 евро отиват в касата на клана.

Наркотици и побой

В „бандата на Иво” членуват около 100 украинци, румънци и българи. Полицията ги описва по следния начин: “Те са като огромни горили, които всяват страх и не зачитат ничии права“. Авторът на статията посочва още, че българската мафия е замесена и в бизнеса с наркотици и разчистване на сметки. Клубовете, в които работят, са и местата, където пласират дрогата.

През септември например, един източноевропеец се появил на една бензиностанция в Толедо със счупени рамена. Служителите на бензиностанцията го спасили от сигурна смърт. Преследван е бил от членове на „бандата на Иво”, които припечелват пари и като наемници за разчистване на сметки най-вече в наркобизнеса. /ДВ