Депутати от БСП ще правят проверка на обществените поръчки, спечелени от убития на 8 януари бизнесмен Петър Христов, съобщава БНР.
"Всички наблюдаваха феодализирането на цялата област и огромен обществен ресурс, съсредоточен в едни и същи фирми", коментира Весела Лечева, която е депутат от Велико Търново.

Депутатите социалисти се се сезирали от медийните публикации, че в последните пет години негови фирми са спечелили поръчки за 50 милиона лева от държавата и местната власт. Поръчките са спечелени от компанията "Политтрейд кънстръкшън" на Петър Христов.

Строителството на депото за отпадъци във Велико Търново е най-мащабният проект, в който дружеството на бизнесмена е участвало. Обектът бе открит през 2016 г. Христов ориентира бизнеси към обществените поръчки през 2012 година, а през 2014 г. вече се занимава и с инженеринг на инфраструктурни проекти.

Компанията му е участвала и в консорциуми с други дружества. Приживе Петър Христов бе симпатизант на ГЕРБ. Бизнесменът е дарил 30 000 лева на ГЕРБ за евроизборите през 2007 г.