"15 години съм преводач на полицията в Австрия. За мен тази стрелбата е отмъщение". Това заяви пред БНР Георги Каббе, дългогодишен преподавател във Великотърновския университет, който е станал пряк свидетел на стрелбата срещу бизнесмена Петър Христов.

Днес той даде показания в полицията във Велико Търново.

"Със сина ми дойдохме в 9.55 часа. Качихме се по стълбите. Неговият асистент господин Борислав Досев ни видя горе, на площадката, дойде при нас и ни попита как сме. Точно в 10 часа пристигна джипът. Около 3 минути от джипа никой не излезе. Ние седяхме горе и го чакахме. Петър тръгна по стълбите и на предпоследното стъпало се спря. Чукахме пукот като от новогодишни бомбички. Докато осъзнаем какво става, Петър падна с лице надолу на площадката, на цимента пред нас", разказа Каббе.

„В първия момент помислих, че изстрелите са от другата страна на улицата, на бул „България”. Ако Петър беше направил още една крачка, синът ми беше зад него, по посока на изстрелите. Вероятно обаче те са дошли от дясно, защото тази колона, зад която бяхме да чакаме, сигурно е попречила да разпознаем, че се стреля с оръжие.

Тогава бяхме само ние двамата със сина ми, Борислав Досев и шофьорът, който беше дошъл", спомни си още Каббе.

Той живее и работи в Австрия, превежда за полицията в град Инсбрук, имал е бизнес интереси да строи сателитно селище с 22 къщи между великотърновските села Малък чифлик и Шереметя. По този повод е бил на среща с бизнесмена Петър Христов. 

Все още не е ясно дали Каббе е успял да види стрелецът, който след убийството се е измъкнал от близкия строеж и е влязъл в близкия подлез.

По неофициална информация на БНР, много от близките на Петър Христов все още не са дали показания, защото са се затворили в себе си. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!