Не е изненада. Това е организирано бягство. По всичко личи, след като има определен канал по който му е вкарано оръжие и телефон. Създадена е организация, щом го е чакала кола. Той е много брутален, агресивен лукав. Явно има сериозни слабости по пропускателния режим в затвора. Това заяви Красимир Занев, бивш началник на служба „Издирвания” към ОДМВР-София.
„Пелов играе ва-банк. Ако бъде хванат, той няма да излезе никога. Той е опасен ум. Преценил е всички възможности“, каза на свой ред журналистът Стефан Ташев.
 
Също стана ясно, че има сериозни данни, че съдии и прокурори са били заплашвани от него. Според една от версиите, бизнесмен, заплашван от Пелов, може да е финансирал бягството. „Това е въпрос на доказване. Той като характер наистина е много жесток и отмъстителен. Първото му убийство е в чейндж бюро в Пловдив, където убива с метален винкел, за да ограби валутата – 300 долара за два човешки живота. Тогава той получава 20 години, но за добро поведение излежава само 6 години. Така се губи мотивацията на органите на реда. И след като той бързо излиза от затвора. Част от служителите губят своята мотивация за работа.“, коментира Занев.
 
По думите му, естественото място на такива като Пелов е в затвора. „Ако Пелов знаеше, че има смъртно наказание, може би нямаше да върши такива престъпления. При това, доживотен затвор без право на замяна много рядко се дава от съдийските състави", подчерта той.
 
Занев също засегна и проблема с промяната на мерките за задържане на такива хора в съдилищата. „През 2012 година се укриваше 17 дни. Апелативният съд тогава му промени мярката от задържане под стража на домашен арест, за да си лекува очите. След това той не спазва мярката да не напуска дома си. Излиза на центъра на Ботевград, скарва се с двама ромски братя за дрога. Изважда незаконно притежавано оръжие и ги убива и двамата. Ако не му беше променена мярката, тези момчета щяха да са живи и здрави", каза Занев.

„Тогава отново се тръгна по следите му, отново се използваше ресурс. Беше заловен след месец. Има и друг случай, при който пак е обявен за национално издирване. В Осиковска Лакавица се движи с раница като турист. Патрул го настига, иска му документите за проверка. Тогава той бърка, вади пистолет, държи двамата полицаи на прицел, кара ги да легнат на земята. На единия полицай му разглобява пистолета, след това се качва на полицейската кола и го изоставя на пътя. В крайна сметка той пак бе заловен и пак беше документирана неговата престъпна дейност, но до кога?", изрази недоволство Занев.  
 
Според него, служителите на МВР са добре подготвени. Пелов и неговият съучастник ще бъдат задържани. Няма да имат възможност да напуснат страната. Проблемът, по думите му, е друг. "Явно е занижена оперативната работа в затворите, щом този опасен рецидивист се е сдобил с пистолет, телефон и е имало информация, че се готви да бяха, а не са предприети мерки", обясни Занев.

Също стана известно, че в килията на Пелов е имало още двама души, но никой не е съобщил на управата на затвора, че рецидивистът готви бягство. "Има информация, че единият от тях може да е Емил Милев Крокодила. Той едва ли ще докладва на управата на затвора каквото и да е. Той е копие на Пелов. Беше издирван години наред. Един от най-страшните магистрални бандити. Два пъти участва в престрелка с полицията. Този човек едва ли ще храни топли чувства към администрацията на затвора и полицията“, каза Стефан Ташев.