Бягството от затвора не е тежко престъпление. Наказателният кодекс предвижда до 3 години лишаване от свобода. Това обясни в сутрешния блок на bTV, Николай Николов, бивш директор на ОДП на МВР-София. Той е участвал в ареста на Владимир Пелов през 2011 година.
„Дали 32 години или 35 затвор, няма значение за осъдените рецидивисти”, обясни той. Ако рецидивистът бъде задържан, той ще бъде отведен в съда за ново дело – ще бъде съден за бягство от затвора.
 
Николов е убеден, че колегите му ще успеят да задържат бегълците – Владимир Пелов и Радослав Колев.
 
„Всичко, което се изписа по медиите, е вярно. Този човек е опасен, безскрупулен, много подготвен психически, физически”, посочи Николов. Той предупреди хората да не се правят на храбреци, ако случайно попаднат на него, а веднага да сигнализират органите.
 
Той е участвал в ареста на Пелов след обира на златарско ателие в Ботевград. Тогава по случайност полицай е пиел кафе в центъра на града и видял, че двама души с маски бягат. Събрал смелост и тръгнал след тях като се обадил и на колегите си.
 
„Съвсем бързо се правят оградителни мероприятия”, посочи Николов. Веднага е задържан е единият от крадците, на 10-тата минута знаели кой е вторият – Пелов.
 
По думите на Николов, при едно такова издирване най-важните мероприятия са в първите часове.
 
Той описа Пелов като „много добре трениран”. „Той в дома си имаше фитнес зала, в която всеки ден тренираше”, посочи той.
 
„Още вечерта го засякохме в един стопански двор, където работеше като охрана. Но може би ни усети и успя да се скрие. Още вечерта можехме да го задържим”, каза Николов за преследването през 2011 година. Тогава Пелов задигнал няколко автомобила докато бягал – единия на мъж, който тъкмо го изкарвал от гаража си в Ботевград.
 
По отношение на информацията, че тогава майката на рецидивиста го е убедила да се предаде, Николов каза: „Тогава голяма роля изиграха медиите. Медиите поднесоха много точна информация, която успя да убеди и майка му”.

Бизнесмен и земеделски производител от Ботевград е бил много близък с избягалия от Централния софийски затвор Владимир Пелов, като именно в негов имот той е опит да се скрие от органите на реда след грабеж през 2011 г. „След извършването на въоръжения грабеж се укриваше в гората над село Врачеш в полите на Стара Планина. Тогава още вечерта го засякохме в един стопански двор, в който работеше като охрана. Може би ни усети и успя в тъмнината да се скрие”, разказа Николов. В хода на разговора той уточни, че имотът е именно на ботевградския земеделски производител и той е бил „в много близки отношения” с Пелов.