Седем години след скандала "Сноудън" в Дания бяха отправени нови обвинения срещу САЩ за шпионаж на близките им съюзници, предаде Франс прес.

Обвиненията засягат по-конкретно отбранителния сектор и търг за поръчка на самолети, спечелен от американските Ф-35.

Датското външно министерство отказа коментар няколко часа след разкритията на датската обществена телевизия. Информацията се отнася до периода 2012-2015 г. и показва, че шпионирането на съюзници от страна на САЩ е продължило по време на и след разкритията по скандала "Сноудън", избухнал през 2013 г.

Обвиненията се базират на вътрешни доклади на датското разузнаване, изготвени от лице, което се е опитало да привлече вниманието на разузнавателната йерархия към този случай.

Според разследването на датската медия американската Агенция за национална сигурност "е използвала свръхсекретно датско-американско сътрудничество за наблюдение, за да шпионира централни министерства и частни предприятия в Дания". Значителна част от този шпионаж е засягал отбранителния сектор и особено избора на нов боен самолет.

В крайна сметка страната реши да купи 27 американски изтребителя Ф-35. През 2016 г. самолетът на "Локхийд-Мартин" спечели срещу съперниците си, включително предложенията на "Юрофайтър" и "Грипен". Договорът се възлиза на 3 милиарда долара.

Други съюзници на САЩ като Германия, Франция, Норвегия, Нидерландия и Швеция също са били обект на шпионаж, съобщава още датската медия.