Обвиненият в двойно убийство на чичо си и на първия си братовчед Йордан Такова от Пловдив остава в ареста. Това реши Окържният съд в Пловдив преди минути.
 

В последнитеа си думи Таков се разплака със сълзи и каза: „Съжалявам. Нямах избор. Само Господ ми помогна, иначе няма да съм тук. Беше ужасно и страшно.
 
Ако можех да променя нещо, но нямах избор. Аз познавам тези хора много добре. Искам да ме пуснете под домашен арест, защото има опасност за семейството ми“.
 
Съдът обаче го остави в ареста.
 
По време на процеса държавното обвинение заяви, че убийството е извършено умишлено, а не при самоотбрана, както твърди обвиняемият.

Прокурорът каза, че няма как да е неизбежна самоотбрана при положение, че в областта на малкия мозък на жертвите има наранявания от твърд предмет и кръвоизлив при бащата Васил.
 
Защитата в лицето на адвокат Стефан Левашки определи историята като тежка, роднинска и каза, че има свидетел - работник във фирмата, който е дал показания, че бащата и синът са нападнали и били убиеца си Йордан Таков.
 
Първоначално свидетелят е видял как синът и братовчед му се бият, после се е намесил и бащата на Христо, но вместо да ги разтърве, той също започнал да удрвя племенника си Йордан.
 
Свидетелят е казал още, че убиецът е бил налаган с ламарина. Според адокат Левашки, клиентът му твърдял, че братовчед му Христо е на транквиланти и има биполярно разстройство.
 
Преди седмици, когато пак се карали и се били, бил изпаднал в депресия, а по време на убийството бил в много превъзбудено състояние.
 
Според Левашки, общата фирмата на тримата не имала финансови проблеми, както беше тиражирано в началото. Имало е пререкание за 600-700 кг кафе, които са стрували между 700 и 800 лв.
 
Защитата на почернентото семейство в лицето на адвокат Божуков и Зоя Тошкова съобщи пред БЛИЦ, че няма как убийството да е извършено при самоотбрана при положение, че експертиза е показала, че бащата Васил е бил прострелян, когато е бил по гръб в легнало положение.
 
В залата бяха вдовицата и по-голямото дете на Христо. Вдовицата през цялото време плачеше, а нейна приятелка държеше ръката ѝ и я успокояваше.
 
Мярката за неотклонение може да бъде обжалвана следващата седмица пред Апелативен съд-Пловдив.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ