Доста критики понесе Държавната агенция "Национална сигурност" по време на кръгла маса, организирана от фондация "Риск Монитор", за да обсъди дейността на структурата, година след създаването й. Основните проблеми в ДАНС са много, стана ясно от становищата на участниците в диспута. Според тях, ДАНС не може да се справи с разследващите си функции, вместо това агенцията изнасяла статистически данни.
ДАНС първо е създадена, след което са формирани целите й, което е довело до цялата тази скандална ситуация в момента, смята Стефан Попов, представител на фондация "Риск Монитор". Изследването, което фондацията е извършила се базира на положението на подобни организации за национална сигурност в три държави: Италия, Обединеното кралство и ЮАР. Изследователите установили, че и там се създават същите структури заради липса на кординация.
Според друг представител на организаторите - Рада Смедовска има голяма възможност по-добрите условия за работа в ДАНС да раздразват служителите от МВР, като това да пречи на сътрудничеството помежду им. Тя смята, че ограничените разследващи функции на ДАНС също пречат на новосъздадената организация. Странно било, защо спец звеното на прокуратурата е тръгнало толкова секретно, за сметка на ДАНС, а би трябвало да е обратното, смята Смедовска.
Участниците в срещата изразиха недоволство от факта, че парламентарният контрол върху ДАНС идва под диктовката на ЕС и вследствие на скандала с подслушваните журналисти. Липсват независими критерии за оценка, а изнасянето само на статистическа информация нямало полза за гражданите.
Продължава подкрепата на Премиера над ДАНС, заяви Велизар Шаламанов, бивш зам. директор в МО. Положително е било, че има подръжка от други чужди страни, но тя останала незабелязана за обществото. Той намекна, че странно много хора, които са били против идеята за създаване на ДАНС са "напуснали" властта.
Манталитетът е това да е разузнавателна служба, тоест да взима изпреварващи действия. За съжаление обаче разследването е останало на заден план, заради борбата с престъпността, направи извода си Шаламанов. Други участници в срещата също се съгласиха, че в момента ДАНС се занимава с функции на прокуратурата и МВР. България няма стратегия за национална сигурност, което се отразява върху ДАНС. Трябвало да се работи по отношение цялостно подобряване на културата, посъветва бившият зам. шеф на отбраната. "Президентът трябва ясно да каже, подкрепя ли ДАНС?", призова Шаламанов.
Други участници заявиха, че предметът на дейност на ДАНС е твърде остарял. Имало много остарели и неактуални термини. "ДАНС може да се превърне в циркова организация, ако продължава да се забърква в политически скандали", изрази мнението си Стефан Попов. Веднага след него се чуха и мнения, че агенцията за сигурност трябва да стои далеч от политиката. "Законовите възможности ДАНС да разследва по НПК са нулеви", изрази разочарованието си юристът Веселин Вучков. Дори в ЦРУ и КГБ като се отвори сайта им на първа страница са изписани цели, стратегия, структура, брой служители и членове. У нас подобно нещо липсвало.
Секторът за сигурност е в болестно състояние и той се разпада. Дори и високите заплати в ДАНС не са в състояние да мотивират служителите му, смята Бойко Славчев, председател на съвета на юристите. Моделът е изчерпан, нужни са нови идеи и личности, смята той. / Милан Николов, БЛИЦ