Говорителят на Висшия съд в Белград Татяна Тешич пред "Инсайдер" обяви, че делото, касаещо искането за екстрадиция на българския банкер Цветан Василев, обвинен за фалита на четвъртата по големина банка в България, което трябваше да се гледа на 28 май, е отложено, цитирана от "Инсайдер".


След постъпилата допълнителна информация от компетентните органи в България Висшият съд трябваше да изслуша Василев, но това е отложено за 18 юни, пише  "Монитор".

"Причината е, че адвокатите на защитата предварително уведомиха, че не могат да присъстват на заседанието, тъй като имат насрочени други съдебни дела", каза Тшич.

Съдебното производство за банкрута на банката тече от февруари 2018 г. Бившият мажоритарен акционер Василев е обвинен в 144 случая на присвояване и е застрашен на затвор от 10 до 20 години. В обвинението от 11 000 страници са вписани 18 лица, те са описани като престъпна група, отговорна за присвояването на 2,6 млрд. лева. и чието присвояване "застрашана банковата система и сигурността на България".

КТБ изпадна в криза след тези присвоявания, а през юни 2014 г. контролът над нея беше поет от БНБ. От българското посолство не пожелха да коментират случая с Цветан Василев. "Не коментираме случаи, които са обект на наказателно преследване", заяви пред "Инсайдер" Сергей Андреев от посолството.

Иначе искането за екстрадиция е от шест години. От Министерството на провосъдието в България пратиха искането си още през септември 2014 г. Процедурата все още не е приключила, тъй като Апелационният съд два пъти враща процедурата на по-ниска инстанция.

Сега делото отново е във Висшия съд. На 10 март Василев беше изслушан, но тъй като прокурор не присъства, а и адвокатите на Василев поискаха допълнително време, съдията насрочи ново заседание за 23 март. То не се състоя заради пандемията от коронавирус.

Мнозина виждат в решението на Василев да се укрие в Сърбия лични и политически връзки. През 2012 г. той купи фабриката за стъкло в Парачин и беше обявен за спасител, но по негово време дълговете скочиха 70 пъти. Фабриката е във фалит, а срещу Василев се води дело за умишлено тласкане към несъстоятелност.

През 2014 г. пък той даде 1,2 млн. динара за фондацията на Драгица Николич, съпругата на тогавашния президент на Сърбия Томислав Николич. Самият Николич обяви, че това е станало преди искането за екстрадиране, и обясни дарението с "лични контакти" с българина.