Пет години бягство от правосъдието, пет години хибридна война, пет години плащане на „журналисти“ и адвокати, за да разпространяват небивалиците му. Това е от юни 2014 година житието-битието на открадналия милиарди от КТБ Цветан Василев.
Колко приказки само изговори габровският измамник. То не бяха видео-конферентни връзки, то не бяха интервюта по скайп при Кулезич, то не бяха писаници в сайта му. С една мантра – аз съм невинен, враговете ми ме съсипаха, прокуратурата е виновна за краха на КТБ.

Василев оплюва свидетелите, които вече пред съда и под клетва разказват за гигантската му далавера. Оплюва Пеевски, който инициира приемането на закона против вторичния грабеж на активите на банката. Оплюва главния прокурор Сотир Цацаров и приемника му Иван Гешев, които го изправиха на подсъдимата скамейка. Оплюва одиторите от Делойт и Ърнст и Янг, както и парламентарната комисия, които потвърдиха кражбата на века. Оплюва международната разследваща компания Аликс партнърс, която също беше потресена от размера на пирамидата КТБ. Всички те били „компрометирани“. Не е доволен и от професор Стив Ханке, който се изсмя публично на определението „банка“ спрямо пирамидата КТБ.

Мрази президенти, министър-председатели, депутати, шефове на БНБ. Всички според Василев са виновни, само той, чистичкият и спретнат „банкер“-херувим, остава неразбран в „иновациите“ си. Иновации, довели до отмъкването на милиарди от спестяванията на българските граждани.

Горкият Василев, жив да го ожалиш, как всички са се наговорили против него…Но така е, когато живееш в паралелен свят на реалния, в който паралелен свят ти си най-важният човек.

Сега „банкерът“, в новото си видео с печат „от Белград“, тъгува по БТК. Пак обвинява други и плюе по обявената наскоро сделка за продажба на компанията на мощен международен инвестиционен фонд. И пак, най-нагло твърди, че не той, а други били „откраднали“ телекома.
 

Василев жали по изгубения Виваком, който не можа да открадне

А историята на Виваком се изчерпва само в няколко изречения, които обаче няма как да се открият в пасквилите на Василев. Защото за него истината е дълбоко погребана в съзнанието му.

С пари на КТБ, източени през десетки фирми-бушони, през 2013г. Виваком беше придобита от фирмата на Василев „Бромак“ за стотици милиони. Пак повтаряме – не с лични пари на „банкера“, а с парите на КТБ. И колко удобно – този актив не беше заложен в полза на банката (както и повечето активи, които и досега Василев счита за лично свои). След краха на финансовата институция през 2014г., какво направи първо Василев, докато се биеше в гърдите как работел за компенсиране на вложителите? Мислите, че предостави Виваком на Фонда за гарантиране на влоговете? Лъжете се. Още през юли 2014г., прехвърли 43% от БТК на фирма „SHCO“ 79 от Люксембург, на която се оказа собственик, като за това заплати „крупната“ сума от двайсетина хиляди евро. А после? После, само няколко месеца по-късно, през март 2015-та, подари Виваком, барабар с още няколко компании, закупени с пари на КТБ, на Константин Малофеев и подставеното му лице Пиер Луврие с фирма „LIC 33“. Да, подари ги, срещу 1 евро, въпреки че струваха 1 милиард евро. Когато далаверата лъсна, Василев отново „прехвърли“ телекома, този път на офшорката „Емпрено Венчърс“ на друг руснак – Дмитрий Косарев, пак приближен на Малофеев. После руската банка ВТБ реши да реализира залога си (заради невърнат заем от 150 млн. евро) и през 2016г. на публичен търг продаде съвсем официално БТК на фирма на бизнесмена Спас Русев. Оттогава и не са спирали опитите на тандема Василев-Косарев, да искат БТК за себе си, а сега влизането на мощния американски фонд като собственик на Виваком, направо бърка в здравето им. Защото мераците на бившия „банкер“ да овладее телекома, този път окончателно се изпаряват. Междувременно синдиците на КТБ все пак успяха да осъдят една от фирмите-офшорки на Василев по веригата на собствеността на БТК и запорираха 125 милиона евро, които ще постъпят в масата на несъстоятелността и така ще компенсират изгорелите вложители.

Ето това е простичката истина за воплите на Цветан Василев. И никакви видео-обръщения не могат да я скрият. Колкото и „журналисти“ като Огнян Стефанов и сайта „Фрогнюз“ да се опитват да мултиплицират небивалиците на фараона. Всъщност от Василев останаха да се интересуват само платените от него клакьори и …. Специализирания наказателен съд, който гледа делото за аферата „КТБ“.

Защото обществото отдавна разбра, че крадецът е един, има мустаци и е от Габрово. Разбра и колко струва, както и каква тежест имат мантрите му. Никаква.