Членове от петте най-знатни клана джебчийки взривяват в момента коледните базари в Европа. Предпочитани от нашенките са пазарите в Англия, Австрия, Германия и Италия, казаха от МВР, цитирани от „Телеграф“.

Заради зачестилите набези правителството в Рим предложи крути мерки преди две седмици, които позволяват на съдилищата да вкарват в затвора дори бременни жени, обвинени в джебчийство (виж карето).

В Лондон пък на входовете и изходите на коледните базари полицаи предупреждават за крадли, които бъркат по джобовете. Екскурзоводи пък директно апелират туристите да си крият чантите под якетата, защото българки и румънки джобят наред. Те взимали парите, а документите хвърляли.

Схема

„Най-оборотните джебчийки вече знаят и английски добре. От години се подвизават в Европа, но сменят градовете според парите, които могат да изкарат в тях. Сега жътвата им е на коледните базари“, обясниха разследващи. По думите им жените с ловки пръсти са от родове от Костинброд, Петърч, Радомир, Лясковец и Пловдивско. Родните крадли се движат по двойки или тройки.

Облечени са съвсем нормално, понякога дори луксозно. При възможност с тях има и малки деца, с които уж разглеждат магазини и сергии, но всъщност ги използват за прикритие на набезите. „Единственото, по което много се различават, са златните им зъби, пръстени и ланци. Ходят като коледни елхи и това прави впечатление на хората. Дори да са облечени от главата до петите с „Армани“ и „Гучи“, си личат“, обясниха криминалисти, които разследват този вид престъпления.

Кеш

По оперативни данни най-големите печалби на родните джебчийки са около Коледа. Затова и те не се прибират в България за християнския празник. Предпочитат да си дойдат за Банго Васил, когато си взимат „отпуска“. На ден двойка или тройка крадли могат да изкарат от 500-1000 евро до рекордните Е10 000. „Много хора от Източна Европа все още обичат парите кеш, което ги превръща в мишена.

Трябва да се внимава, защото те не обичат карти и кодирани телефони. Най-обичат парите да шумят в пръстите им“, коментираха още полицаи. В социалните мрежи дори имаше клипове как си украсяват елхи с евро и лири в апартаментите. По традиция изкараната плячка се държи от мъжете в клана, който ги инвестира освен в имоти у нас също така и в луксозни коли.

Поколения

Поколенията джебчийки, които крадат зад граница, се сменят през около 2-3 години, засекли полицаи. Вече имало девойки на по 15-16 г., които са родени в Англия и Австрия и познавали както закона, така и слабите места в охраната на дадени обекти. Въпреки това продължават да ги обучават по-възрастни крадли. Една от най-опитните е Диана.

За нея се знае, че има повече от 18 паспорта, а както „Телеграф“ писа, те са издаден от градове от цяла България. Била вписана като Цонка, Мария, Дешка и т.н. Първо вършала в Англия, но след Скотланд Ярд я хванали, се преместила във Виена, а след това в Гърция. В момента според полицията е в Мюнхен.

Рим ги иска в затвора, в Лондон предупреждават за тях на входа

Италианското правителство предложи серия от мерки, насочени към подобряването на обществената сигурност, включително и даващи правото на съдилищата да вкарват в затвора бременни жени и такива, които имат малки деца. Мярката е насочена директно срещу джебчийките, които тормозят големите градове на Апенините.

Партия "Лига", която участва в управляващата коалиция, отдавна настоява за отмяна на правилото, забраняващо такива жени да бъдат изпращани зад решетките, като част от кампанията си срещу "гастролиращите" от чужбина джебчийки в градския транспорт, предаде БТА.

Преди време лидерът на партията Матео Салвини, който е и вицепремиер, обвини жените от ромски произход, че спекулират с бременността си, за да избегнат затвора. Мерките ще бъдат представени за гласуване в двете камари на италианския парламент.

В Англия и най-вече в Лондон пък на входовете и изходите на базарите униформени служители предупреждават хората, че могат да бъдат обрани. На някои места има и табели с надписи, алармиращи за български и румънски крадли.

Рецидивистки влизат в Сливенския 

Две джебчийки се признаха за виновни и влизат в Сливенския затвор. Това реши Окръжен съд – Пловдив, преди броени дни. Обвинените Гергина и Малинка обяснили как уж докато пазаруват в магазин за дрехи, обрали жена.

Прикривали си ръцете с дрехи. След това вече на касата дори платили стоките със свитата от жената дебитна карта. Едната джебчийка – Малинка, е осъждана 6 пъти, аверката й Гергина – 5. Присъдите им са една и две години при строг режим. Решението на съда не може да се обжалва.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук