Разпад на държавността, убийства, телефонни измами, телесни повреди над възрастни хора, кражби, грабежи – така главният прокурор Иван Гешев описа ситуацията, в която живеем в последната повече от половин година. Той направи коментар за трагичната смърт на двете млади момичета във вторник вечерта, след като джигитът Георги Семерджиев ги размаза на столичен булевард, преди заседанието на Пленума на ВСС, на което за пореден път ще се обсъжда искането на правосъдната министърка в оставка Надежда Йорданова за отстраняването му. 

Той започна изказването си емоционално и със съболезнования към близките на „поредните убити момичета на пътя“.

„Това е последицата от т.нар. „съдебна реформа“. Според някои съдебна реформа е прокуратурата да внесе преди 2 години експертни предложения, въпреки че няма законодателна инициатива за това да се отнемат в полза на държавата автомобили на лица, които са употребили алкохол и наркотици, да се увеличи наказанието и да квалифицира като „умишлено“, когато е причинена смърт или средна телесна повреда от лица, които са употребили алкохол и наркотици и две години да няма никаква реакция.

„Съдебна реформа“ е да издам методически указания за това прокурорите да преценяват и да се иска от съда отнемането на МПС при катастрофа след употреба на алкохол и наркотици. „Съдебна реформа“ е министърът на правосъдието да ми иска оставката на това основание.

„Съдебна реформа“ е да се закрият съдът и прокуратурата „Антимафия“ в интерес на олигархията и мафията. „Съдебна реформа“ е да се постигне нещо като резултатите на амнистия за около 800 дела за организирана престъпност, наркотици, лица, обвинени в тероризъм, шпионаж – най-тежките престъпления в страната. „Съдебна реформа“ е две години докладите на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС да отлежават в НС. Сигурно така депутатите разбират отчетността на главния прокурор“, каза Гешев.

Той заяви и, че тази т.нар. „съдебна реформа“ цели да се овладее прокуратурата, да се смени този главен прокурор и да се сложи някой послушен на негово място.  „Да се изпълняват поръчки, както се изпълняват поръчки в изпълнителната власт, както евентуално се прави в МВР“, допусна Гешев.

Цената, по думите му, ще е всяко следващо убийство на пътя, всяка следваща телефонна измама, всеки следващ пребит човек, всяка открадната кола, телесна повреда на възрастен човек в малките населени места. „Това, което касае прокуратурата, е че това нас няма да ни спре, въпреки този разпад на държавността. Ние ще продължим да работим, защото прокуратурата е единствената останала работеща структура. Всичко, което казах ще тежи на съвестта на политиците“, посочи главният прокурор.