Затворихме спецсъдилищата, направихме много стъпки, но затрупани от кризи и комуникационни проблеми, забавихме новия антикорупционен орган, каза депутатът от левицата Явор Божанков пред БНТ.

„Мисията на това управление беше и продължава да бъде да премахне ГЕРБ и да прекъсне техните икономически връзки“, добави Божанков.

Старият антикорупционен орган, твърди той, катастрофира в корупционен скандал с тераси. Не даде никакъв резултат. Ние след много труд и усилия създадохме изцяло нов орган с разследващи функции и с реални инструменти за борба с корупцията. Такъв антикорупционен орган е нужен на България.

Този орган, според Божанков, е добре обмислен и ще даде реални резултати. „Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ днес саботира приемането на новия антикорупционен закон. Те ще носят отговорност пред своите избиратели“, подчерта депутатът от левицата.

„ГЕРБ и ДПС винаги са били поддръжници на Гешев, бранители на модела на прокуратурата. С тях на тази тема е излишно да разговаряме. Но „Има такъв народ“ бяха обещали нещо друго, а стана обратното. За трети-четвърти път те провалят опити да сложим край на тази хегемония на ГЕРБ“.

Според Божанков Бойко Рашков е доказал, че има смелостта и волята да се бори с този модел.

Заяви също, че от БСП зависи да дадат своята подкрепа и да предложат промени във функционирането на коалицията. „Не е въпросът да съберем нови 121 души, въпросът е да променим начина, по който функционира коалицията“.

И допълни, че БСП изпълнява обещанията и ангажиментите в социалната сфера, което води да повишаване на доверието в партията.